02.12.2022, 12:45

Через дії РФ у "зерновому коридорі" застрягли 96 суден - АМПУ

Иллюстративное фото / Открытый источник

Електронна черга дозволила оптимізувати та зробити прозорим планування заходу та виходу суден в/із портів Великої Одеси, але вона не вирішує проблеми інспекції суден в Босфорі.

Хоч би які ефективні інструменти планування впроваджували в Україні, у роботі "зернового коридору" є деструктивна позиція РФ. Про це повідомив керівник ДП "Адміністрація морських портів України" Олексій Востриков, передає Час Пік.

"АМПУ принципово важливо було впровадити процес, який буде прозорим і зрозумілим для ринку. Ми це зробили по аналогіі з дунайскими портами – започаткували електрону чергу. Але які б ефективні інструменти планування ми не впроваджували, в роботі "зернового коридору" є деструктивна позиція РФ" , - написав Востриков у Facebook.

За його словами, саме через позицію РФ, яка блокує роботу в Босфорі, за добу протокою проходить в середньому 3,5 судна на вхід і три на вихід - замість 24-30.

"Ми вже бачили минулого місяця чергу у Босфорі з понад 150 суден, які простоювали там більш ніж 30 діб. Тоді вирішували цю проблему спільно з ООН та Туреччиною. Сьогодні така тенденція повторюється.

Що маємо сьогодні? Чергу з 96 суден, яка буде зростати якщо не збільшити кількість інспекцій на добу. Завантаженість портів меньше ніж 50% і, як результат, недоотримання країнами світу у листопаді 3 млн тонн агропродукції", - пише Востриков.

Він зазначив, що ситуація з блокуванням РФ роботи "зернового коридору" обговорюється на щоденних галузевих нарадах та щотижневих нарадах з учасниками агроринку. Єдиний вихід – збільшення кількості щоденних інспекцій. Відповідне звернення Україна направила партнерам з Ініціативи – ООН та Туреччини.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк