05.12.2022, 08:46

Набули чинності заборона на експорт російської нафти морем та стеля ціни на нафту з РФ

Леся Матвеева | Всі новини автора
Вступили в силу запрет на экспорт российской нефти по морю и потолок цены на нефть из РФ

5 грудня 2022 року набувають чинності ембарго Європейського союзу на експорт російської нафти морем, а також стеля ціни на російську нафту, що перевозиться морем.

5 грудня набувають чинності ембарго Євросоюзу на експорт російської нафти морем, а також стеля ціни на російську нафту, що перевозиться морем, у 60 доларів за барель, повідомляє Час Пік.

ЄС заборонив купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та нафтопродуктів із РФ, але з деякими застереженнями. Ембарго на постачання сирої нафти набирає чинності 5 грудня, а на нафтопродукти – ще через два місяці.

Тимчасовий виняток передбачено для імпорту трубопроводом до тих країн Євросоюзу, які "через географічне положення сильно залежать від поставок з РФ".

Стеля ціни на російську нафту, що перевозиться морем, у 60 доларів за барель була узгоджена 2 грудня Євросоюзом, країнами "Великої сімки" (G7) та Австралією.

Рішення було ухвалено з метою не допустити отримання РФ вигоди від її агресивної війни проти України, але водночас спрямоване на підтримку стабільності світових енергетичних ринків та мінімізацію негативних економічних наслідків російського вторгнення.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк