05.12.2022, 20:49

В Україні почали призначати субсидії за новими правилами: порядок розрахунку

Віктор Білий | Всі новини автора

Змінилися підходи щодо визначення складу домогосподарства. Крім того, за допомогою на оплату комунальних послуг тепер потрібно звертатись до Пенсійного фонду України (ПФУ).

Про це повідомили у пресслужбі ПФУ, передає Час Пік.

Субсидію призначають залежно від складу домогосподарства, і навіть доходів його членів. У ПФУ пояснили, як наразі визначають склад домогосподарства.

Якщо субсидію на оплату комуналки просять власники житла, то беруть до уваги всіх зареєстрованих у цьому домогосподарстві людей. Якщо ж субсидії потребують орендарі або ВПО, то вважають осіб, які фактично проживають у квартирі чи будинку.

При призначенні субсидії враховується сукупний прибуток всіх членів домогосподарства. Крім того, субсидію призначають лише на обсяги споживання, що відповідають соціальним нормативам. Все, що спожито понад нормативи, оплачується повністю.

Порядок розрахунку сукупного доходу членів домогосподарства

При призначенні субсидії враховують, крім доходів людей, які фактично проживають у домогосподарстві, також доходи членів сім'ї, які зареєстровані або фактично проживають в іншому місці. Однак тут є винятки. Виняток становлять такі доходи:

  • доходи одного з подружжя, якщо їм обом більше ніж 60 років, і вони проживають у сільській місцевості або в селищах міського типу;
  • доходи батьків у разі призначення субсидії студентам, зареєстрованим у гуртожитку за місцем навчання;
  • доходи одного з батьків дитини у разі призначення субсидії іншому батькові з дитиною у тому випадку, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі;
  • доходи осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, які зникли безвісти.

При цьому осіб, доходи яких не враховуються, не розраховують соціальні норми житла. Тобто субсидія призначається на менші обсяги споживання.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: