09.01.2023, 16:30

З 1 січня в Україні зменшився максимальний розмір допомоги по безробіттю

Віктор Білий | Всі новини автора

В Україні з 1 січня 2023 року зменшився максимальний розмір допомоги з безробіття. Воно не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, тобто не перевищуватиме 6700 гривень.

Зменшення передбачено змінами закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", ухваленими Радою у вересні 2022 року.

Крім того, тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 90 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) – 360 календарних днів. Допомога з безробіття призначається з першого дня після надання статусу безробітного.

Розмір мінімальної допомоги з безробіття зменшено з 1800 до 1000 гривень. Він застосовується для людей, які мали стаж менш як сім місяців за останній рік.

З 1 січня уповноваженим органом у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України. Тепер ПФУ виплачуватиме:

  • допомога з тимчасової втрати працездатності (лікарняні);
  • допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • допомога на поховання застрахованим особам, у т. ч. постраждалим на виробництві;
  • одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

За інформацією Мінекономіки, навесні 2023 року для роботодавців передбачено компенсацію у разі працевлаштування молоді молодше 25 років. Вона виплачуватиметься протягом шести місяців у розмірі половини мінімальної заробітної плати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: