28.01.2023, 22:47

Світла немає, але платіжки зросли: У "Yasno" пояснили, чому рахунки не стали меншими попри відключення

Ольга Ранська | Всі новини автора
Коваленко

Підвищене споживання електроенергії після відновлення подачі компенсує обсяг електроенергії, який був зекономлений під час відключення. Тому за підсумками місяця виходить, що абонент використав стільки ж електроенергії, як і у періоди, коли відключень не було.

Так пояснив підвищені кінцеві рахунки за електроенергію гендиректор "Yasno" Сергій Коваленко у Фейсбуці, передає Час Пік.

"У коментарях зараз найчастіше питання: якщо постачання майже постійно немає, чому я кажу що споживання не зменшилося/чому платіжки виросли? Поясню.

Найперше: справа у відкладеному, або підвищеному споживанні електроенергії після того, як постачання відновлюють.

Коли світло дають, у розетки включається все: зарядні для телефонів, пауербанків, бойлери, пралки, пилососи. Відбувається різкий стрибок споживання. З одного боку таке навантаження може спричинити аварію, через що мешканці знову залишаться без світла. З іншого – таким чином може компенсуватися обсяг електроенергії, який був зекономлений під час відключення. Тому за підсумками місяця виходить, що клієнт використав стільки ж електроенергії, як і у періоди, коли відключення не застосовувалися", – пояснив Коваленко.

При цьому він зазначив, що на цифри у платіжках також можуть впливати невчасно передані показання лічильників:

"Показання лічильників передаються нерегулярно або запізно. Якщо передавати показання вчасно, у рахунку буде вказана сума лише за фактичне споживання. Якщо показання передаються невчасно, обсяг електроенергії, яку спожив клієнт, визначають за середньодобовим споживанням. Його розраховують залежно від показань, зафіксованих раніше, у минулі періоди.

Тому сума у рахунку може бути вищою, ніж зазвичай. Навіть якщо через відключення електроенергії споживання загалом за місяць знизилося. Але у тих, хто передає показання вчасно, реальне споживання зараз зменшилося", – написав гендиректор "Yasno".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк