01.02.2023, 08:24

Розмитнити авто українці зможуть через "Дію": як працюватиме нова система розмитнення

Растаможить авто украинцы смогут через "Дію"

В Україні власники автомобілів матимуть можливість розмитнити транспорт за допомогою мобільного додатка "Дія". Така цифрова послуга стане однією з перших у митній сфері.

Українці зможуть розмитнювати автомобілі у додатку "Дія". Наразі готується законодавча база та доопрацьовується технічна сторона сервісу. Про це ]]>повідомили ]]>у Міністерстві цифрової трансформації, передає Час Пік.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, розмитнення авто в кілька кліків у "Дії" зробить послугу простою та антикорупційною, оскільки з процесу розмитнення повністю виключать людський фактор.

"Митний збір відбуватиметься за новою системою розрахунку. Вводите у калькуляторі три характеристики — рік авто, тип або об‘єм двигуна чи потужність, якщо маєте електрокар. Далі система автоматично розрахує вартість авто. Наприклад, ви маєте Audi A3 2006 року. На дизелі та з об‘ємом двигуна у 2 літри. За новими правилами заплатите 80 132 грн, замість 143 500 грн", - пояснив Федоров.

Послугу мають намір запустити до 1 липня. Розробники запевняють, що вона буде простою та зрозумілою.

Щоб розмитнити авто у смартфоні, потрібно буде зробити три кроки:

Заповнити митну декларацію у "Дії"

  • ввести VIN-код автомобіля, який хочете розмитнити. Деякі поля підтягнуться автоматично, а деякі потрібно заповнити

Сплатити митні платежі

  • на основі даних декларації сума митних платежів буде розрахована автоматично, вам потрібно лише сплатити її у "Дії", вказавши реквізити своєї банківської картки

Пройти митний контроль

  • пред'явити автомобіль митному органу. Мати при собі телефон/планшет з "Дія" та доступом до інтернету, цифровий паспорт (закордонний або ID-картка), банківську картку для оплати, оригінали документів: паспорт, податковий номер, договір про купівлю авто, технічний паспорт, документ, що підтверджує факт зняття машини з обліку в країні реєстрації тощо).

Основними параметрами, що впливають на вартість мита, будуть рік випуску авто, тип та обсяг двигуна, а також податок на розкіш (тільки для нових авто вартістю від 375 мінімальних зарплат).

Як працюватиме нова система розмитнення та як зміниться вартість розмитнення - дізнайтесь на ]]>сайті]]>.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк