13.03.2023, 13:30

В Україні можуть скасувати перевірки ВПО, через які переселенців позбавляють виплат

В Украине могут отменить проверки ВПЛ

В Україні можуть скасувати перевірки фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Це дозволить переселенцям почуватися вільніше й не боятися втратити виплати від держави.

Чинний механізм проведення перевірок фактичного місця проживання ВПО потребує перегляду або скасування. Про це ]]>повідомив ]]>Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець, передає Час Пік.

Лубинець звернувся до Прем’єр-міністра України Дмитра Шмигаля та Віце-прем'єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук з проханням скасувати норму, відповідно до якої внутрішньо переміщена особа втрачає виплати, якщо під час проведення перевірки не перебувала за адресою проживання та протягом 10 днів після перевірки не прибула до органу соціального захисту населення.

"Оскаржити це рішення ВПО не зможе, як і повернути невиплачену допомогу через неврегульованість самої процедури. Крім того, у постанові не передбачено, що ВПО потрібно попереджати про перевірку. Оскільки людина в робочий час переважно знаходиться поза домом, перевірка покаже, що ВПО відсутня за місцем проживання", - зазначив Лубинець.

Він підкреслив, що запровадження перевірок місця перебування ВПО в умовах воєнного стану є невиправданим, а люди, які гостро потребують грошової допомоги можуть її безпідставно позбутися.

"Більше того, протиправність механізму проведення перевірок місця проживання ВПО вже було встановлено судом", - зазначив Лубинець.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк