18.03.2023, 07:18

Зеленський підписав закон про компенсацію за знищене та пошкоджене житло

Зеленский подписал закон о компенсации за уничтоженное и поврежденное жилье

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про компенсацію за пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій нерухоме майно. Закон визначає перелік одержувачів компенсації, її види, механізм оцінки та ухвалення рішення про її надання.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7198, "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ". Про це ]]>йдеться ]]>у картці законопроєкту на сайті парламенту, повідомляє Час Пік.

Закон запроваджує компенсацію за пошкодження/знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терактів та диверсій, що сталися з 24 лютого 2022 року. Закон не поширюватиметься на об'єкти, які станом на 24 лютого перебували на тимчасово окупованій території.

Отримати компенсацію за знищене та пошкоджене майно зможуть громадяни України, які:

  • є власниками майна;
  • інвестували та фінансували будівництво об'єктів, щодо яких отримали право на виконання будівельних робіт і які не прийняті в експлуатацію;
  • є членами житлово-будівельних кооперативів, які викупили житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
  • є спадкоємцями вищезазначених осіб.

Також право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК. Це стосується відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Компенсацію не отримають підсанкційні особи, засуджені за злочини проти нацбезпеки України, та їхні спадкоємці.

Компенсацію не можна буде отримати у вигляді "живих" грошей.

Власникам пошкоджених і зруйнованих квартир її видаватимуть у вигляді п'ятирічних житлових сертифікатів на нове житло, а власники окремих будинків матимуть вибір – взяти житловий сертифікат або грошову компенсацію з цільовим призначенням, яку можна використати тільки на фінансування будівництва.

Закон дозволяє обрати дорожче житло, ніж вартість житлового сертифіката. В такому випадку різницю потрібно буде покрити власним коштом. Якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, отримувач теоретично матиме право отримати решту компенсації, але тільки з грошей, отриманих від Росії для відшкодування збитків.

Отримувач компенсації протягом 5 років не матиме права відчужувати житло, придбане з використанням житлового сертифіката.

Як зазначає Мінінфраструктури, подати заяву на компенсацію можна буде через "Дію", ЦНАП, органи соцзахисту або ж нотаріуса.

Рішення щодо надання компенсації будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні комісії. Вони розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла та визначатимуть суму компенсації.

Розмір компенсації вираховуватиметься відповідно до спеціальної методики, яку зараз розробляє уряд.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк