05.05.2023, 09:34

В українців зростуть зарплати: дані НБУ

Альона Тихоненко | Всі новини автора
зарплата

У 2023 році очікується, що реальні заробітні плати в Україні відновляться і почнуть зростати. Інфляція стримуватиме їх, проте номінальні зарплати зростатимуть щороку двознаковими темпами.

Про це ]]>повідомив]]> Національний банк України в "Інфляційному звіті", передає Час Пік.

За оцінкою ДССУ, минулого року середня реальна зарплата скоротилася майже на 12%, в той час, як номінальна зросла  майже на 6%. Скорочення економічної активності було спричинене дефіцитом електроенергії на початку 2023 року. Через це спостерігалось зменшення доходів. Згідно з даними опитування НБУ26, через проблеми з енергетикою підприємства оптимізували витрати: скоротили персонал та понизили зарплати.

"Натомість частина бізнесів підтримували своїх працівників у негрошовій формі, зокрема, відкрили "Пункти незламності" у своїх офісах для роботи чи відпочинку співробітників", — сказано у звіті.

Повідомляється, що у цьому році цьому триватиме адаптація до роботи в умовах високих ризиків. Тому прогнозується економічне зростання, через яке зросте попит на робочу силу:

"Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників у тому числі і з закордонними роботодавцями, що стане вагомим чинником для подальшого зростання заробітних плат", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Тарифи на "комуналку", субсидії, пенсії, допомога ВПО, новини для водіїв: які зміни чекають на українців з 1 травня

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: