31.05.2023, 12:05

Тарифи на електроенергію зросли вдвічі: скільки платитимемо з 1 червня

Тарифы на электроэнергию выросли вдвое

На засіданні уряду схвалено рішення щодо підвищення з 1 червня тарифу на електричну енергію для населення.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), звернулася до Міністерства енергетики із пропозицією підняття у два етапи тарифу для населення до ринкового рівня, тобто до 5,5 грн. Першим етапом комісія пропонувала підняти тариф до 2,88 грн із ПДВ за 1 кВт-годину. Про це ]]>повідомляє ]]>Міненерго, передає Час Пік.

Нагадаємо, в Україні діють три тарифи: два "соціальні" для населення та один ринковий для бізнесу. Побутові споживачі, які використовують за місяць менше 250 кВт-год, платять 1,44 грн за кВт-год, хто більше – 1,68 грн за кВт-год.

Кабінет міністрів на своєму засіданні, яке відбулося 30 травня, підвищило з 1 червня тариф на електронергію для населення майже вдвічі - до рівня 2,64 грн за кВт-год.

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, це рішення є вкрай складним, але необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону, яка триває на енергетичних об'єктах країни.

"Україна пройшла найскладнішу зиму в історії в умовах масованих російських атак на енергосистему. Наразі триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української Незалежності. Масштаби пошкоджень і втрат значні. Підвищення тарифу - це внесок у забезпечення стійкості системи...

Ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 грн/ кВт-год. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему.

Ми припускаємо, що наступного опалювального сезону обстріли енергооб‘єктів будуть відбуватися так само системно, як це було і минулої зими. А тому маємо задіяти усі можливі ресурси для відновлення об’єктів та їх захисту", – зазначив Герман Галущенко під час брифінгу після засідання уряду.

За його словами, із підняттям тарифу середня сума у платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

Глава Міненерго зазначив, що планується збереження субсидій для населення, а також збільшення фінансування фонду субсидування комунальних послуг для незахищених верств населення.

Ціна для юридичних осіб, яка включає вартість електроенергії, ПДВ, тариф на розподіл, передавання, диспетчеризацію та постачання, перевищує 6 грн за кВт-год.

"Якби ми не ухвалили це рішення, то наступної зими були б без світла. Це рішення дасть нам можливість забезпечити стабільність роботи енергосистеми. На жаль, ми досі маємо втрачені суттєві потужності в генерації. Ми виходимо зі сценарію сьогодення до наступного опалюваного сезону", – сказав Галущенко.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк