28.07.2023, 09:49

В Україні безробітних перевірять на предмет обґрунтованості виплат: хто може втратити допомогу

В Украине безработных проверят на предмет обоснованности им выплат

Міністерство економіки України має намір перевірити безробітних щодо обґрунтованості виплат матеріального забезпечення.

Міністерство економіки України оприлюднило ]]>проєкт наказу]]> "Про затвердження порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення". Проєкт винесеного на громадське обговорення наказу передбачає новий порядок перевірок осіб, які отримують допомогу по безробіттю, повідомляє Час Пік із посиланням на Мінекономіки.

Документом визначається механізм виплати матеріального забезпечення зокрема:

  • порядок обміну відповідною інформацією між Державним центром зайнятості, Мінфіном, Мін'юстом, ДПС, ПФУ та Адміністрацією Держприкордонслужби;
  • порядок здійснення звірки/перевірки інформації (відомостей), поданих особою під час реєстрації або перереєстрації її як безробітної та протягом перебування особи у статусі зареєстрованого безробітного, на підставі якої (яких) надається статус зареєстрованого безробітного, призначається та виплачується матеріальне забезпечення на випадок безробіття, надаються соціальні послуги, а також відомостей, на підставі яких надається застрахованій особі допомога з часткового безробіття;
  • порядок проведення перевірки у страхувальника, роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, у разі виявлення невідповідності (невідповідностей) інформації (даних) за результатами проведення розслідування.

Зокрема, до розслідувань пропонують залучати навіть прикордонників, а також запитувати дані з інших країн – чи немає на їхній території наших громадян, які претендують на допомогу по безробіттю. Тобто стати на облік на біржу праці в Україні, отримувати допомогу та, приміром, виїхати до Європи на роботу чи сидіти там на виплатах для біженців не вдасться.

Також при необхідності розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат здійснюватиметься шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників.

Якщо в ході розслідування безробітного викриють порушення правил, з нього можуть зняти статус, а бюджетну допомогу доведеться повернути.

Підстави, за якими з людини можуть зняти статус безробітного та виплати:

  • якщо двічі відмовитеся від запропонованої центром зайнятості роботи;
  • якщо перервете перенавчання без поважних причин (терміни відвідування занять не уточнюються);
  • невідвідування без поважних причин центру зайнятості протягом 30 робочих днів після призначення візиту;
  • якщо ви не підтвердите намір залишатися у статусі безробітного протягом 30 днів з моменту останнього відвідин центру зайнятості;
  • якщо ви подасте на біржу праці недостовірні дані;
  • якщо буде встановлено факт виконання вами оплачуваної роботи, крім тієї, що надасть центр зайнятості;
  • у разі виїзду за межі країни;
  • якщо ви вже за кордоном більше ніж 14 днів.

Якщо особу позбавлять статусу безробітного, то реєструватися на біржі по-новому вона зможе не раніше ніж через 90 днів.

Як зазначено у пояснювальній записці до проєкту Мінекономіки, він розроблений за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і є нормативкою до закону про реформування служби зайнятості, який було ухвалено ще восени 2022 року, але він поки що так і не почав повноцінно працювати.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам шостий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений болючим іміджевим втратам країни-окупанта. Крейсер “Москва”, газопровід “Північний потік”, Кримський міст… Далі буде!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк