01.12.2023, 18:29

Без спецслужб РФ не обійшлося: експерти розповіли про причини блокади українсько-польського кордону

Віктор Білий | Всі новини автора

До блокади кордону з Україною польськими перевізниками, ймовірно, причетні російські спецслужби. При цьому причини таких заходів можуть бути політичними.

Про це в коментарі "]]>РБК-Україна]]>" заявили директор інституту світової політики Євген Магда та доктор економічних наук, професор Олексій Плотніков, передає Час Пік.

На думку Магди, ситуація на кордоні з Польщею не могла виникнути без "допомоги" спецслужб РФ.

"Я не вірю, що активіст партії "Конфедерація" (власник однієї з транспортних компаній Польщі Рафал Меклер – ред.) сам прорахував всю ситуацію та підготував таку резонансну акцію", - додав він.

Він наголосив, що Росія вивчає законодавство країн Заходу, щоб використати його у своїх цілях.

"У такому випадку було дуже вміло продумано та використано небажання тимчасово-легітимного уряду Моравецького втручатися у ситуацію та вирішувати її фактично для наступного уряду Туска", - додав Магда.

На його думку, спецслужбам ЄС та НАТО варто вивчити можливе російське втручання для блокади кордону між Польщею та Україною.

Своєю чергою, Олексій Плотніков бачить у блокаді політичні причини.

"Організатор акції хотів взяти участь у політичній боротьбі - або підтримати Моравецького, або підставити новий кабінет міністрів. На відміну від ситуації із зерном, у транспортної блокади жорстка політична прив'язка", - розповів експерт.

На його думку, після того, як прийде уряд Дональда Туска, політичні причини перестануть бути актуальними, а економічні проблеми, якщо вони виникнуть, будуть вирішені.

"До початку протестів дії наших водіїв не викликали протестів, хоча, можливо, вони й демпінгували перевезення і створювали конкуренцію. Я думаю, що з Польщею ситуація вирішиться", - додав він.

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк розповів, чи впливають протести перевізників на українсько-польському кордоні на постачання зброї до нашої держави.

"Ні, на постачання зброї жодним чином не впливає. Це все йде в рамках абсолютної чіткої стратегії Польської Республіки на допомогу Україні військово. Блокуються інші вантажі, комерційні вантажі, зрозуміло, що це погана ситуація", - розповів Подоляк в інтерв'ю.

За його словами, військова допомога надалі поставляється за попередніми домовленостями з українськими партнерами через транзитивну територію Польщі.

Нагадаємо, кілька тижнів тому польські перевізники заблокували чотири пункти пропуску на кордоні з Україною для вантажівок. Вони вимагали, щоб Євросоюз скасував для нашої країни транспортний безвіз.

Така блокада сильно вплинула на український експорт, оскільки за годину перевізники пропускали лише по 1-2 вантажівки.

Пропонуємо до перегляду:

"Танці" – це епізод-жарт до першого сезону анімаційного серіалу "Хробаки". Любов не має кордонів – це всім відомо. Але в межах цих самих кордонів вона часом набуває дивних, іноді кумедних форм.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Дивіться також:

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк