31.01.2024, 17:38

Індексація пенсій: чи є гроші у держави для перерахунку пенсій й коли чекати на підвищення виплат

Индексация пенсий: есть ли деньги у государства для перерасчета пенсий и когда ждать повышения выплат

З 1 січня 2024 року в Україні збільшилися мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, до розміру якого прив'язані пенсійні виплати. Також планується масштабна індексація пенсій. Розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, зокрема, впливає на розмір пенсій. Час Пік розповість, як збільшиться розмір пенсій та коли чекати на чергову індексацію пенсійних виплат.

Що заплановано у бюджеті?

В Україні з 1 січня набрав чинності закон "Про державний бюджет на 2024 рік".

Розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – це і є мінімальна пенсія – 2361 грн (було – 2093 грн). Розмір максимальної пенсії зараз – 23 610 грн (було – 20 930 грн).

Також збільшився розмір надбавок до пенсій (за особливі заслуги, ветеранам війни, одиноким пенсіонерам, які потребують догляду, за понаднормовий стаж, пенсіонерам, які мають звання почесного донора).

Усі перерахунки було зроблено в автоматичному режимі.

Инфографика: vgoru.org

Що обіцяють пенсіонерам у 2024 році?

Відповідно до законодавства 65-річні пенсіонери, які виконали вимоги до стажу (чоловіки - 35 років, жінки - 30 років), не можуть отримувати менше 40% від розміру "мінімалки".

З 1 січня 2024 року розмір мінімальної зарплати зріс до 7100 грн (було - 6700 грн). Тому у пенсіонерів, які досягли 65 років та мають необхідний стаж, пенсія досягла 2 840 грн (було - 2 680 грн).

У квітні буде друге підвищення розміру "мінімалки" – до 8 тис. грн, а це означає, що у пенсіонерів цієї категорії пенсії зростуть до 3 200 грн.

З 1 квітня 2024 року також планується переглянути розміри виплат для працюючих пенсіонерів.

У січні 2024 року підвищили пенсію й "чорнобильцям", другий перерахунок планують провести у липні.

Коли передбачено індексацію пенсій?

З 1 березня 2024 року в Україні очікується планова індексація пенсій. Поки що у Мінсоцполітики не озвучують точні цифри. За словами першого заступника міністра соцполітики Дарії Марчак, конкретно про розмір індексації можна буде говорити лише у середині лютого. Попередньо йдеться про 13%. Відповідно до закону, пенсії, надбавки та доплати перерахують разом із щорічною індексацією пенсій, тобто з 1 березня.

У Мінсоцполітики запевнили, що у держбюджеті вистачить грошей для проведення індексації.

Як запевнила голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович, у держбюджеті передбачено кошти для запланованої індексації.

Раніше вона розповіла про індексацію пенсій-2024. Нагадаємо, в Україні змінять систему нарахування пенсій – запровадять бальну систему нарахування пенсійних виплат.

Де держава братиме гроші?

Сьогодні українські пенсіонери без перебільшення одна із найнезахищеніших категорій громадян, а після повномасштабного вторгнення РФ в Україну вони стали більш вразливою групою населення. Багатьом довелося залишити рідну домівку та стати переселенцями. Крім того, що їм і так не просто вижити із нинішніми тарифами, цінами на продукти та медикаменти, їм доводиться тепер платити за оренду житла.

В Україні може статися затримка з виплатою пенсій, якщо Захід незабаром не надасть фінансової допомоги.

Нагадаємо, вето Угорщини не дозволяє Європейському Союзу ухвалити новий пакет допомоги Україні. ЄС готує запасний план, що дозволить обійти "блокування" Орбана. Лідери Євросоюзу планують ухвалити угоду про новий пакет допомоги Україні вартістю 50 млрд євро на саміті, який відбудеться 1 лютого у Брюсселі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк