09.07.2024, 22:07

Тисячі працівників підуть у простій: українські підприємства вимагають знизити імпорт електроенергії

Марина Гончар | Всі новини автора
елекроенергія

Українські підприємства опинилися в критичній ситуації через необхідність імпорту 80% електроенергії, що призводить до підвищення собівартості продукції та втрати конкурентоспроможності на зовнішніх ринках.

Василь Гончарук, директор "Дніпроспецсталь – Енерго", на робочій нараді, організованій Федерацією роботодавців України, заявив, що такі умови можуть призвести до зупинки підприємств, якщо не буде переглянуто планку 80%, передає Час Пік.

Гончарук порівняв ситуацію з медичним оглядом, на якому підприємство скаржиться на дві основні проблеми: суттєве здорожчання енергоресурсу та зниження конкурентності на зовнішніх ринках.

"Якщо уявити, що ми у лікаря на огляді, і нас запитують, що ми відчуваємо, то ми скаржимося на біль. Перший біль – це суттєве здорожчання енергоресурсу, який тягне за собою здорожчання продукції, яку ми експортуємо. Це приводить до другого нашого болю – це зниження нашої конкурентності на зовнішніх ринках, яке не дає нам можливості залучати кошти, реінвестувати і якось виживати в теперішніх складних умовах", - зазначив він.

Особливе занепокоєння викликає можливе скорочення обсягів виробництва, що призведе до втрати робочих місць. У групі компаній "Дніпроспецсталь – Енерго" працевлаштовано близько 9 тисяч осіб, з яких 30% працюють на підприємствах у Нікополі, що знаходяться в зоні бойових дій. Зупинка підприємств позбавить цих людей заробітної плати та коштів для існування.

Бізнес усвідомлює труднощі, з якими стикається енергетична система, і готовий допомагати, але також потребує підтримки. Повернення до норм імпорту в 50% могло б стати такою підтримкою.

Гончарук наголосив на необхідності активізації зусиль щодо покращення торгових позицій, надавши можливість довгострокової закупівлі електроенергії на зовнішніх ринках Євросоюзу, що дозволило б набувати енергії за більш вигідними цінами.

Читайте також: Виміри фактичного рівня споживання не будуть проводитися у липні, - "Укренерго"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк