12.07.2024, 08:17

В Україні з 11 липня заборонено продаж ароматизованих та електронних сигарет: що зміниться?

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні з 11 липня 2024 року з продажу мають зникнути ароматизовані сигарети, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них, а також сигаретні упаковки з неналежним маркуванням.

11 липня 2023 року набули чинності норми Закону ]]>№1978-XI]]>, якими внесено зміни до антитютюнового законодавства. Зокрема, заборонено продаж ароматизованих цигарок, повідомляє Час Пік.

Законом передбачався перехідний період. Тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, введені в обіг до набрання чинності відповідними положеннями цього Закону, могли перебувати в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше 12 місяців.

Вже з 11 липня 2024 року у продажу мають зникнути ароматизовані сигарети, тютюн, електронні сигарети та рідини до них, а також цигаркові упаковки з неналежним маркуванням. Про це ]]>повідомляє]]> Центр громадянського представництва "Життя".

Що зміниться

З 11 липня 2024 року всі упаковки тютюнових виробів для куріння мають бути з оновленими медичними попередженнями: на 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщене зображення хвороб, спричинених курінням, та текст, що попереджає про шкоду та наслідки куріння.

Для людей, які прагнуть позбавитися залежності, на пачці розміщений QR-код - ]]>посилання]]> на безкоштовний сервіс Центру громадського здоров'я з надання допомоги з відмови від вживання тютюну "Я кидаю курити!"

Иллюстративное фото / Открытый источник Иллюстративное фото / Открытый источник

З 11 липня 2024 року заборонено продаж ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, рідин до електронних сигарет з ароматизованими добавками. Крім того, встановлено:

  • заборону низки добавок (наприклад, вітаміни) до тютюнових виробів та е-сигарет, які могли вводити споживачів в оману з приводу наслідків вживання цих виробів;
  • вимоги до складу рідин для е-сигарет;
  • вимоги щодо звітності виробників та дистриб'юторів тютюнових виробів та е-сигарет.

запрет на продажу

Нагадаємо, стало відомо, що Міністерство освіти і науки України виступає з ініціативою переформатування освітнього процесу. Українських дітей-переселенців хочуть позбавити можливості дистанційного навчання та перевести на денну (очну) форму навчання у населеному пункті, де фактично проживає дитина-ВПО. Докладніше читайте у нашому матеріалі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк