Травень з приємними знижками: які продукти стануть дешевшими?

Після завершення великодніх свят українці можуть очікувати приємне полегшення в чеках на продукти — ціни на основні категорії харчів у травні 2025 року мають тенденцію до зниження.
Такий прогноз надали експерти Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", повідомляє Главред, передає Час Пік.
М’ясо: коливання після піку
У квітні особливо подорожчала свинина, зокрема ребра, ошийок, підчеревина й лопатка — на 4,1–9,5%. Причина — високий попит перед Великоднем, коли традиційні українські страви переважно готуються саме з цього м’яса.
Та вже у травні ситуація поступово стабілізується. За прогнозами економістів, яловичина та свинина можуть подешевшати до 3%. Водночас відкриття сезону пікніків може частково "зрівноважити" ринок: свинина-ошийок та курячі гомілки можуть навпаки подорожчати на 1,5–2%.
Овочі: здешевшання завдяки теплицям
Ціни на овочі теж мають знизитися — приблизно на 5–7% порівняно з квітнем. Це пов’язано з розширенням пропозиції тепличної продукції та сезонним надходженням нових партій.
"Особливо помітно можуть знизитися ціни на капусту білокачанну та моркву. Також очікується зниження ціни на картоплю до 30 грн/кг (мінус 8%)", — зазначає головна наукова співробітниця Інна Сало.
Салатні овочі також дешевшають — деякі позиції можуть впасти в ціні до 15%, що пов’язано зі збільшенням пропозиції на ринку.
Що впливає на ціни?
- На вартість харчів продовжують впливати:
- обсяги постачання,
- вартість зберігання та транспортування,
- підвищені тарифи на електроенергію,
- ціни на пальне.
Загалом травень має шанс потішити українців менш напруженою ціновою ситуацією, принаймні на базові продукти.
Читайте також:
Україна і США підписали Угоду про створення Інвестиційного фонду відбудови України
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |
![]() |