15.07.2025, 16:27

М’ясо знову вдарило по гаманцю: скільки коштуватиме свинина, яловичина та курятина цього літа

Віра Висоцька | Всі новини автора
М’ясо знову вдарило по гаманцю: скільки коштуватиме свинина, яловичина та курятина цього літа

У червні та на початку липня 2025 року в Україні різко подорожчали всі види м’яса — яловичина, свинина та курятина.

Про це ]]>повідомляє]]> УНІАН із посиланням на аналітиків аграрного ринку, передає Час Пік.

Скільки коштує м’ясо зараз?

За даними "Українського клубу аграрного бізнесу", лише за червень свинина подорожчала на 30%, а яловичина — на 22%. А в липні ціни зросли ще більше:

  • Яловичина — до 350 грн/кг (336 грн/кг у червні)
  • Шашлик зі свинини — 260 грн/кг (254 грн/кг у червні)
  • Свинячий ошийок — понад 330 грн/кг
  • Куряче філе — 224 грн/кг
  • Куряче стегно — 151,50 грн/кг (проти 139 грн/кг у червні)
  • Гомілки — 94,50 грн/кг (у червні — 90,39 грн/кг)

Чому дорожчає м’ясо?

Причин кілька:

  • Зростання вартості кормів, пального, енергії та оплати праці
  • Скорочення поголів’я худоби і свиней
  • Проблеми з логістикою та економічна нестабільність
  • Сезонне підвищення попиту (шашлики, відпустки)
  • Інфляція та валютні коливання

Хоча у травні експорт яловичини зріс удесятеро (21 тонна), він залишається більш ніж на 90% нижчим за минулорічний показник — тож зовнішні ринки не є ключовим фактором здорожчання.

 Менше худоби — менше м’яса

За перші п’ять місяців 2025 року обсяги виробництва скоротилися:

  • Яловичина: –6%
  • Свинина: –11%
  • Птиця: –1%

Особливо сильно скоротилося виробництво у домогосподарствах (–10%) і на великих фермах (–15% у свинарстві).

Вплив війни

  • Повномасштабна війна суттєво зруйнувала агросектор:
  • Знищені ферми у прифронтових регіонах
  • Втрачено до 12% поголів’я худоби
  • Обмежений доступ до пасовищ та земель

Зростання витрат на виробництво через інфляцію

Через міграцію та падіння доходів українці почали менше купувати м’яса. Водночас, у перерахунку на одну людину, споживання свинини навіть трохи зросло — з 20 кг у 2021 році до 21 кг у 2024–2025 роках. Це пов’язано з тим, що свинина дорожчала повільніше за інші продукти.

За даними Асоціації "Свинарі України", попри все, вітчизняне виробництво покриває понад 90% внутрішнього попиту.

Різких стрибків не очікується. Ринок м’яса увійшов у фазу відносної стабільності, зазначають у "ЕКО-маркеті".

Прогноз на літо:

  • Свинячий ошийок — 320–350 грн/кг
  • Яловичина — може подорожчати ще на 5–7%
  • Курятина — без різких змін

Проте подальша ситуація залежатиме від економіки, врожаю, енергетики та воєнної ситуації.

Читайте також: 

Як отримати 100% знижку на комунальні послуги для осіб з інвалідністю через війну - детальна інструкція

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк