
У жовтні 2025 року в Україні ще можуть піднятися ціни на хліб. Сьогодні найбільший вплив на собівартість хліба мають логістика, витрати на паливо, електроенергія та заробітна плата працівників, а не сировина.
Про це повідомив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, передає Час Пік із посиланням на українські ЗМІ.
За словами Коваля, у структурі собівартості хлібобулочних виробів сировина займає меншу частку, ніж у минулі роки. Якщо раніше основний вплив на ціну мали борошно та олія, то зараз на перший план виходять інші складові.
"Станом на сьогоднішній день у структурі собівартості одного кілограма хлібобулочних виробів сировина становить значно меншу частку порівняно з минулими роками, коли традиційно ми пов'язували подорожчання хліба саме з сировиною, борошном, олією тощо", - зазначає експерт.
За останній рік ціни на хліб та хлібобулочні вироби в Україні зросли приблизно на 22-23%. Це означає, що щомісячно спостерігалося середнє підвищення вартості на 1,5%. У той же час, виробники хліба працюють практично на межі рентабельності, що становить від 0% до 5%.