13.10.2020, 21:29

СБУ викрила угрупування, яке продавало вибухівку та зброю напередодні Дня захисника України

Марина Началова | Всі новини автора
сбу

Служба безпеки України затримала учасників міжрегіонального організованого злочинного угруповання, які виготовляли та продавали саморобні вибухові пристрої, зброю та боєприпаси.

Про це повідомляє прес-центр СБУ, передає Час Пік.

До складу угруповання входили кримінальник, діючий військовослужбовець Збройних Сил України та колишній учасник одного з добровольчих батальйонів. Організатором злочинної групи виявився уродженець Житомирщини, який керував нею, перебуваючи під вартою у Київському та Черкаському слідчих ізоляторах за підозрою у розбої. Клієнтів він підшукував через особисті зв’язки у кримінальних колах.

Оперативники Служби провели 7 оперативних закупок, під час яких задокументували факти продажу зловмисниками стрілецької зброї та вибухових пристроїв.

Зокрема, у Києві один із учасників угруповання продав трилітрову ємність з саморобною вибуховою речовиною, обладнану електродетонатором та 17 цигарок із вмонтованою потужною вибуховою речовиною пероксид уротропіну (ГМДТ), яка відноситься до розряду речовин з високою вибуховістю та є в рази небезпечнішою за тротил.

У Житомирі передача замовнику вибухових речовин загальною вагою 4 кілограми здійснювалась зловмисниками через закладку. Ще одному клієнту зловмисники реалізували саморобну вибухову речовину на основі аміачної селітри вагою понад 6 кілограмів. На Львівщині з однієї із закладок правоохоронці вилучили гранату Ф-1, два саморобних вибухових пристрої, так звану «Хатабку». На Київщині в одному з парків ‒ ще 8 цигарок з речовиною ГМДТ.

Також зафіксовано спробу продажу 4-х реактивних протитанкових гранат, 3-х автоматів Калашникова та двох пістолетів-кулеметів.

13 жовтня під час фінального етапу спецоперації співробітники СБ України затримали зловмисників при збуті кількох саморобних пристроїв та 3 бойових гранат.

Правоохоронці наразі проводять 13 обшуків у Київській, Черкаській, Житомирській та Львівській областях, у тому числі у Лук’янівському та Черкаському слідчих ізоляторах.

Читайте ще: Страховка в Україні: як вибрати і на що звертати увагу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк