29.03.2021, 10:56

Український хакер розробив один із найбільших у світі фішингових сервісів: фінустанови 11 країн зазнали мільйонних збитків

Марина Началова | Всі новини автора
киберполиция

Хакеру з Тернопільщини, який розробив один із найбільших у світі фішингових сервісів для атак на фінустанови, повідомлено про підозру.

Про це повідомив Департамент кіберполіції Національної поліції України, передає Час Пік.

Фішингові атаки були націлені на фінансові установи та злам поштових сервісів. У результаті постраждали фінустанови 11 країн світу. Збитки сягають десятків мільйонів доларів.

Хакера викрили працівники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції в ході міжнародної спецоперації з правоохоронцями Сполучених Штатів Америки та Австралії у лютому поточного року.

39-річний житель Тернопільщини підозрюється у розробці фішингового пакету і спеціальної адміністративної панелі до нього, які були націлені на вебресурси понад сотні банківських установ та їх клієнтів у країнах Європи та Австралії. Адмінпанель дозволяла контролювати облікові записи користувачів, які зареєструвалися на скомпрометованих ресурсах та вводили свої платіжні дані. Надалі ці дані використовували хакерські угруповання у власних цілях.

За результатами комп'ютерно-технічних експертиз виявлено сотні різноманітних шкідливих програмних продуктів, які демонстрував та продавав фігурант у власному інтернет-магазині у Darknet. Збитки від протиправної діяльності сягають десятків мільйонів доларів.

Фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2. ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією програмних чи технічних засобів. Досудове розслідування триває.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.

Дивіться ще: У Києві з-під землі вирвався "гейзер" заввишки з багатоповерхівку: більше сотні будинків без опалення

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк