17.09.2021, 11:44

У Борисполі затримано проросійського пропагандиста, який більше року переховувався від слідства

СБУ

Служба безпеки України затримала у Борисполі проросійського пропагандиста. Злочинну діяльність чоловіка виявили влітку 2020 року, але після оголошення підозри він втік і більше року переховувався від слідства.

Затриманий є учасником групи інтернет-агітаторів, які поширювали російську пропаганду в Україні, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-центр СБУ.

"Зловмисник агітував за порушення державних кордонів та створення на території окремих областей України псевдодержавних утворень. Він брав участь у маніпулятивних сюжетах на російських пропагандистських телеканалах, що знімали на замовлення окремих політсил та громадських організацій РФ відверто антиукраїнського спрямування", - повідомили в СБУ.

Поки пропагандист переховувався від правоохоронців, він продовжував підривну інформаційну діяльність через новостворені Telegram-канали та на YouTube.

В даний час всім трьом учасникам групи: організатору ‒ жителю Луганська, адміністратору YouTube-каналу та редактору проросійського інтернет-ресурсу повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 110 (фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) Кримінального кодексу України.

В ході обшуків, проведених за місцями проживання та тимчасового перебування членів групи, правоохоронці вилучили:

  • сценарії антидержавних інформаційних кампаній та звіти про їх проведення;
  • гроші, надані спонсорами з РФ;
  • носії інформації з підтвердженням протиправної діяльності та заборонену літературу;
  • пам’ятні відзнаки Московського вищого військового командного училища.

Затриманому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк