03.11.2021, 16:16

17-річний українець розробив фейкову "Дію" для підробки документів: навіть читався QR-код

Марина Началова | Всі новини автора

Кіберполіція виявила вже другий випадок підробки додатку цифрових послуг. Житель Харкова розробив сайт, який із мобільного телефону виглядав як застосунок «Дія». Користувачі на платній основі мали змогу створити будь-який документ - від паспорта до Covid-сертифікату.

Про це повідомив Департамент кіберполіції Національної поліції України, передає Час Пік.

Протиправну діяльність 17-річного юнака викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області спільно зі слідчим управлінням обласної поліції та у співпраці з Мінцифрою.

Фігурант на віддаленому сервері створив сайт, який із браузера мобільного телефону виглядав як оригінальний застосунок «Дія». За умови передплати юнак надавав користувачам посилання на свою розробку через бот у месенджері. За цим посиланням громадяни могли власноруч створити документи, які відображалися у підробленій «Дії».

Крім цього, вебплатформа генерувала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації.

Підписка коштувала 200 гривень. Також за 200 гривень користувачі мали можливість згенерувати фейковий паспорт громадянина України, 300 гривень коштував фіктивний COVID-сертифікат, 100 гривень – посвідчення водія.

У боті правопорушника авторизувалися понад 20 тисяч користувачів. Наразі бот заблоковано. Кіберполіція встановлює осіб, котрі безпосередньо використовували підроблені документи.

За місцем мешкання фігуранта правоохоронці провели обшук. Вилучено жорсткий диск, смартфони та банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності. До проведення обшуків також було залучено працівників полку поліції особливого призначення Харківщини.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке може загрожувати зловмиснику – до трьох років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Нагадаємо, минулого тижня у Мінцифри повідомляли, що "умільці" розробили фейкову копію програми з документами в дизайн-стилі "Дії".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: