28.09.2016, 16:12

МИД Украины сделало заявление по поводу предварительных результатов расследования катастрофы MH17

Настя Миловидова | Всі новини автора

МИД Украины сделало заявление в связи с обнародованием предварительных результатов работы Совместной группы по расследованию катастрофы самолета Малайзийских авиалиний МН17.

Эту новость передает Час Пик со ссылкой на пресс-службу МИД.<

Приводим текст полностью языком оригинала:

Сьогодні було представлено попередні результати кримінального розслідування щодо збиття рейсу МН 17, що здійснюється Спільною слідчою групою під керівництвом Нідерландів та за участю України, Малайзії, Австралії та Бельгії.

Оприлюднення цієї інформації є важливою віхою на шляху до нашої спільної кінцевої мети – притягнення до відповідальності усіх винних у збитті літака. Це наш моральний обов’язок перед 298 загиблими, їхніми родичами та близькими.

Важливо, що попередні результати кримінального розслідування підтвердили висновки технічного звіту, який було оприлюднено у жовтні минулого року Радою з безпеки на транспорті Королівства Нідерланди. А саме - падіння літака було спричинено вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеній зенітно-ракетним комплексом «Бук».

При цьому, у ході кримінального розслідування було розглянуто і відкинуто всі інші можливі версії причини цієї жахливої трагедії. Цим покладено край усім спробам РФ дискредитувати діяльність Спільної слідчої групи та результати розслідування через поширення спотвореної або сфабрикованої інформації.

Новий і вкрай важливий елемент сьогоднішньої доповіді - інформація про маршрут, яким зброя потрапила з Росії на територію України та була вивезена у зворотному напрямку через контрольовану лише росіянами та їхніми бойовиками ділянку українсько-російського кордону.

Це ще раз вказує на безпосередню причетність держави-агресора до збиття літака. Розслідування щодо конкретних підозрюваних, ланцюга підпорядкованості та передачі команд наразі триває з тим, щоб вже найближчим часом передати справу на розгляд належної судової інстанції.

Звичайно, найефективнішим було б створити міжнародний трибунал під егідою РБ ООН. Попри широку міжнародну підтримку цієї ідеї , Росія стала свого часу єдиною країно, яка ветувала резолюцію РБ ООН про створення такого трибуналу. У зв’язку з цим держави, слідчі органи яких беруть участь у розслідуванні, продовжують роботу щодо визначення механізму притягнення винних у катастрофі до відповідальності.

Україна разом з чотирма іншими заінтересованими країнами й надалі продовжить надавати всебічну підтримку Спільній слідчій групі та робитиме усе можливе для сприяння кримінальному розслідуванню.

Для його успішного завершення потрібна подальша підтримка міжнародної спільноти та співпраця з боку країн, як це передбачено резолюцією Ради Безпеки ООН 2166 (2014);

Ми закликаємо усі країни активно співпрацювати в рамках кримінального розслідування. Очікуємо, що і Росія, під тиском міжнародного співтовариства, нарешті почне виконувати резолюцію Ради Безпеки ООН 2166 та свої міжнародні зобов’язання.