ТОП-7 фактів про цунамі, які ви повинні знати

Ольга Станішевська | Всі новини автора
цунамі

Цунамі – серія масивних і гігантських хвиль, які зазвичай викликані виверженнями вулканів та землетрусами. Початок цього дивовижного і водночас страшного явища починається з гуркоту, схожого на зліт літака чи рух вантажного потягу. Після цього з’являється водяна стіна, несучи з собою таку неймовірну силу, що може легко й миттєво знести будь-яку конструкцію.
 

Хочете дізнатися більше про цунамі? Пізнавальний інтернет-журнал «Discover» підготував підбірку захоплюючих фактів про цунамі, від яких у багатьох можуть мурашки пробігти по шкірі.

1. 80% цунамі трапляється у «вогняному кільці» Тихого океану

Близько 80% цунамі відбувається в Тихоокеанському вогняному кільці. Це територія, де часто відбуваються діючі вулкани та землетруси.

«Вогняне кільце» включає такі території, як Північна Америка, Південна Америка та деякі острови в західній частині Тихого океану.

2. Індійське цунамі 2004 року є одним із найбільш смертоносних цунамі

Підводний землетрус магнітудою 9,1 стався на узбережжі індонезійського острова Суматра 26 грудня 2004 року о 7:59 ранку. Протягом наступних годин з Індійського океану утворилося цунамі, яке знищило прибережні райони аж до Східної Африки. Хвилі досягали висоти близько 30 футів або 9 метрів.

3. Приблизно 225 000 людей загинули під час цунамі в Індії 2004 року

Індійське цунамі 2004 року спричинило понад 250 000 смертей в Індонезії, Шрі-Ланці, Індії, Мальдівах і Таїланді.

Лише в Індонезії офіційні особи повідомили про близько 200 000 смертей у провінції Суматра-Ачех. Мальдіви повідомили про понад сотню жертв і величезний економічний збиток.

4. В Японії найчастіше виникають цунамі

Японія розташована вздовж північно-західного Тихоокеанського вогняного кільця, тому тут регулярно відбуваються землетруси та цунамі.

За всю зареєстровану історію Японії загалом сталося 141 цунамі й понад 130 00 людей загинули.

5. Землетруси магнітудою 7,6 і 7,8 можуть спричинити руйнівне цунамі

Землетруси магнітудою від 7,6 до 7,8 (особливо поблизу епіцентру) можуть створити руйнівні цунамі. Проте, у цьому діапазоні магнітуд здатність цунамі завдати шкоди віддаленим районам мізерна.

6. Цунамі та приливні хвилі – це не одне й те саме

Цунамі та припливні хвилі – це два непов’язаних і різних явища. Гравітаційна взаємодія між Місяцем, Землею та Сонцем може спричинити припливні хвилі.

Водночас землетруси, підводні зсуви та берегові зсуви або падіння великої кількості уламків на воду можуть спричинити цунамі.

7. Пальми можуть витримати хвилі цунамі

Відомо, що пальми витримують хвилі цунамі. Люди часто садять пальми біля берега через їхню міцність і довговічність. Вони добре пристосувалися до руйнівних штормів, поривів, хвиль цунамі й навіть ураганів. 

Більше цікавої та захопливої інформації про природні явища можна знайти на офіційному сайті журналу в розділі «Природа» – https://discover.in.ua/nature/.

теги: