Гайд по вибору туристичного ножа

Ольга Даниленко | Всі новини автора
Гайд по вибору туристичного ножа

Отже, ви збираєтесь у похід? Чудово! А чи є у вас надійний туристичний ніж? Бо це дуже важлива частина спорядження будь-якого мандрівника та туриста! 

Взагалі, вибір правильного похідного спорядження – це не просто частина ще однієї покупки. Від цього можуть залежати безпека та комфорт вашої подорожі. 

Давайте розберемося разом, як вибрати ніж який буде дійсно корисним під час ваших мандрів та пригод.

Чому туристичний ніж – це важливо?

Туристичний ніж – це надійний та зручний багатофункціональний інструмент, який стає в нагоді в найрізноманітніших ситуаціях:

  • Приготування їжі (без ножа ви не зможете нарізати продукти, акуратно розкрити банки та блістери).
  • Розведення та підтримання вогню (ніж допоможе зрізати та зачистити гілки, наробити щепи на розтопку, розвести вогонь, якщо ви використовуєте фероцерієвий стрижень).
  • Будівництво укриття. Ніж допоможе зробити стійки, кілочки, обробити деревину.
  • Рибалка, полювання, навіть самооборона від диких звірів (якщо немає під рукою нічого кращого)

Як вибрати туристичний ніж?

Гайд по вибору туристичного ножа

Вибір туристичного ножа залежить від ваших потреб та умов походів. Ось кілька ключових моментів, на які варто звернути увагу:

Тип ножа фіксований або складаний?

Фіксовані ножі міцніші, але громіздкіші. 

Фіксом, наприклад, можна рубати гілки. Він куди краще підходить для важкої роботи. Фіксований ніж простіший та надійніший (у ньому майже нічому ламатись, бо немає ніяких рухомих частин та механізмів). 

Але з надто великим нескладаним ножем на поясі може бути не так зручно сідати, лягати, грести та рухатись у човні, навіть просто довго ходити. Тому вибір фіксованого ножа – мистецтво певних компромісів, яке потребує певного досвіду.

Складані ножі – компактні, але можуть бути менш надійними. Великим плюсом є те, що серед складаних моделей зустрічаються багатофункціональні варіанти, які мають крім леза ще кілька корисних інструментів, таких, як пилка, відкривачка, ножиці, шило та інші). 

Але треба пам'ятати, що конструкція складаних ножів робить багатьох з них вразливими до падіння у пісок чи воду (чутливими до забруднення та корозії взагалі). Також складані конструкції менш міцні, чим фіксовані. 

Складаний ніж - чудовий вибір для недовгого та не надто складного походу. Також він ідеальний як додатковий ніж, що використовується “на підхваті” у великого ножа чи похідної сокири. 

У кожного з типів ножів є своя роль, свої недоліки та переваги. Це варто розуміти.

Матеріал леза

Нержавіюча сталь – найпоширеніший варіант для виготовлення клинків туристичних ножів. Вона стійка до корозії, проста у використанні, невибаглива. Але потребує частішого заточування. 

Дуже важливо купити ніж із якісної нержавіючої сталі. Неякісна, погано закалена нержавійка буде надто м'якою. Ніж з неї буде зовсім непридатний до роботи. Буде швидко тупитись, його лезо буде легко пошкодити. 

Саме тому варто уникати безіменних китайських ножів, що продаються у переходах метро та на лотках. Головна біда цих ножів не в тому, що вони китайські, а у тому, що дуже часто вони надто вже низькоякісні.

Вуглецева сталь – твердіша, тому ножі з неї довше залишаються гострими, гарно заточуються, часто є взагалі міцними та дуже “різучими”. Але вуглецева сталь вимагає більш ретельного догляду, бо може іржавіти. Для похідного ножа це може бути проблемою.

Інші характеристики

Довжина леза

Для більшості туристичних завдань достатньо леза довжиною 9-12 см та товщиною 2,5-3 мм. Ножі з більш масивними клинками потрібні тільки у дальніх піших походах, де вони можуть інколи замінювати собою сокиру (бо все ж є більш легкими та універсальними). Треба пам'ятати, що надто великий ніж буде громіздким та важким. А надто товсте лезо хоч і гарно підходить для “батонінгу” (розкалування поліна на тріски) інші продукти теж буде не стільки різати, скільки розколювати, як колун. Що теж не завжди є тим, чого ви бажаєте.

Руків'я

Зручне, не ковзне, виготовлене з міцного матеріалу. Дуже гарно показують себе у цьому плані сучасні синтетичні матеріали на кшталт композиту G10 та мікарти. 

В наш час краще уникати металевих руків’їв.  Вони міцні, але, стають слизькими коли намокають, можуть розжаруватись на сонці, чи полежавши біля багаття, стають надто холодними на морозі. Головне правило – ніж має відчуватися зручним саме у вашій руці. Руки у всіх різні, тому і поняття про зручність можуть суттєво відрізнятися. Краще перш чим купити ніж, потримати його у власних руках.

Конструкція в цілому

Уникайте ножів з полим руківям. Вони не достатньо міцні. Краще, щоби хвостовик ножа йшов на всю глибину руків’я наскрізь. І краще, щоб ви могли у тому точно переконатись. 

Також радимо уникати ножів з отворами у клинку та руків'ї. Як би круто вони не виглядали, саме для туризму краще їх не купувати. 

У поході у всі ці полегшуючі та декоративні отвори весь час буде набиватись бруд. Повірте, це не те, чого вам точно не потрібно.

Щось на кшталт підсумків

Гайд по вибору туристичного ножа

В цілому варто зазначити, що ви маєте добре уявляти, для чого саме вам потрібен ніж. Де і як ви будете його використовувати. Бо одне діло – пікнік на відкритому повітрі, а зовсім інше – багатоденний туристичний похід по складний місцевості (ми вже мовчимо про експедиції та щось їм подібне). 

Для того щоби розібратися що до чого, на початку рекомендуємо вам використовувати статті (на кшталт нашої) та навчальні відео (яких багато в інтернеті). Все це не займе багато часу, але принесе багато користі. 

Ну а потім, коли ви отримаєте свій власний практичний досвід, вибір похідного ножа стане для вас зовсім не таким складним і навіть приємним ділом. Головне почати! Бажаємо успіху!

Джерело - https://grandway.ua