10.09.2020, 22:36

Головні садові роботи на початку осені

Татьяна Землянко | Всі новини автора
сад

Наступ осені для садівників - не привід зітхнути з полегшенням. Основні заходи на дачі в осінній період все ще киплять, тому розслаблятися рано, адже на ділянці ще залишилася маса незакінчених справ. Не загубивши нічого із виду, прийшов час знову братися за справу. Давайте розглянемо декілька корисних порад, щоб на майбутній рік отримати ще більш багатий врожай.

Більшість ягід та фруктів зібрані, заготовки на зиму закатані, але осінні дощі та перші заморозки не знімають з нас відповідальності за ті рослини, які залишаються зимувати. Прийшов час знову засукати рукави й готуватися до наступного дачного сезону, адже на дачній ділянці завжди знайдеться робота, будь-то прибирання, обрізка або посадка.

Читайте також: Роботи на дачі у вересні

Збір врожаю

У вересні триває збір пізніх сортів яблук, груш, обриваються сливи, горобина. Починати збір плодів потрібно з нижніх гілок, поступово піднімаючись до верхніх. Фрукти пізніх сортів відмінно зберігаються аж до весни, радимо заздалегідь вибрати для них підходяще місце для зимування.

Добриво рослин

До кінця дачного сезону грунт, та й самі рослини (особливо плодоносні), практично виснажені і поповнювати запас поживних речовин потрібно якомога швидше. Щоб уникнути зростання листя та паростків, добрива з вмістом азоту вводити не варто, а ось добрива з додаванням фосфору і калію відмінно підійдуть.

Обробка від шкідників

Поки комахи не сховалися і листя на деревах не опало, потрібно встигнути провести обробку інсектицидами. Робити це потрібно не пізніше жовтня, оскільки в жовтні усі жучки та комахи сховаються глибоко у грунт. Крім того, для жовтневого обприскування знадобляться вже зовсім інші засоби.

Санітарна обрізка

Перед формуючим обрізанням необхідно оглянути всі дерева, чагарники і позбутися від хворих, засохлих паростків. Виконати цей захід можна і пізніше, відклавши обрізку до ранньої весни.

Посадка молодих рослин

Початок осені - найкращий період для посадки цікавих, більш нових сортів молодих саджанців, які можна придбати в спеціалізованних розплідниках. У заздалегідь приготовлену ямку з поживною сумішшю посадіть молоду рослину - за зиму у саджанця буде достатньо часу гарненько вкоренитися.

Побілка стовбурів

Не завжди вдається вирватися на дачу до кінця зими, тому побілку краще провести восени, коли сонячні промені не є небезпечними для рослини. Як розчин, краще використовувати водоемульсіонку. Також для захисту відмінно підійде біла мішковина або будь-який інший матеріал, що не пропускає світло.