12.04.2021, 15:58

Як вибрати мотоблок для роботи на присадибній ділянці

Віктор Білий | Всі новини автора
мотоблок

Мотоблоки останнім часом з'явилися всюди. Для таких господарств купити повноцінний трактор дуже складно, та й потреби в ньому часто немає. Мотоблок відмінно впорався з усіма роботами, замінюючи одночасно кілька видів техніки.

Разом із зростанням популярності мотоблоків зростала і кількість їх виробників і моделей. На даний момент різноманітність цієї техніки настільки велике, що зробити вибір дуже складно.

Що таке мотоблок?

Мотоблок - це мобільна силова установка, оснащена додатковим навісним обладнанням для виконання широкого спектра сільськогосподарських робіт.

Слід зазначити, що мотоблок - це не мотокультиватор, як багато хто думає. Мотоблок може виконувати набагато більший набір робіт, а не тільки обробляти землю.

Читайте також: Двигуни для мотоблоків: що потрібно врахувати при виборі

Яку роботу може виконувати мотоблок? 

Ті, хто ніколи не користувався мотоблоком, припускають, що його функції обмежуються сільським господарством.

Але це далеко не так, і щасливі власники цього "мінітрактора" можуть виконати на ньому наступні роботи:

  1. Оранка землі

За допомогою спеціального маленького плуга, який кріпиться до мотоблока, дійсно робить обробітку ґрунту. Чим більше потужність мотоблока, тим ефективніше оранка. Так що найпотужніші моделі можна сміливо відправляти на підняття цілини.

Мотоблок дозволяє істотно заощадити час і сили дачників і власників невеликих підсобних господарств. Забезпечує швидку оранку з потрібною якістю.

До того ж якість ґрунту, обробленої трактором, набагато вище, ніж при оранці лопатою або навіть мотокультиватором. Причина тому - розтин глибоких шарів ґрунту і ретельне перемішування ґрунту. Це дозволяє правильно наситити шар ґрунту киснем, а значить - підвищити продуктивність землі.

  1. Боронування

На мотоблок може бути встановлено інше навісне обладнання-борона. Борона являє собою спеціальну зубчасту головку.

При боронуванні подрібнюється верхня суха земна кірка, яка утворюється при пересиханні ґрунту під впливом сонця.

Боронування - один з найефективніших методів видалення бур'янів.

Суть боронування полягає в тому, щоб дозволити кисню досягти коренів рослин.

  1. Підгортання

Будь-який садівник, який вирощує картоплю або, скажімо, полуницю, оцінить функцію мотоблока як підгортальника. За допомогою складаного підгортальника мотоблок може підіймати борозни для провітрювання бульб.

  1. Посадка і збір врожаю

Любителі картоплі не зможуть стримати азарт ще двох навісних обладнань. Це картоплесаджалка і картоплекопалка. Садити та збирати картоплю мотоблоком в рази швидше.

Крім того, на ринку є спеціальні сівалки для посіву насіння практично всіх садових рослин.

Робота мотоблока зимою

  • Взимку мотоблок можна легко встановити в снігоочисник. В цьому випадку можна використовувати весь набір насадок.
  • Мотоблок, оснащений знаряддям, яке може легко зачерпнути навіть глибокий сніг і перекинути його за узбіччя дороги.
  • Якщо снігопад був слабким, а сніг ще не укладений, щітки для снігу допоможуть очистити всі тротуари.
  • Ви можете використовувати спеціальну лопату для снігу, щоб прибрати твердий ущільнений сніг. Він оснащений ножами для прибирання грудок снігу.

Види мотоблоків в залежності від потужності

Отже, як ми вже вказували раніше, всі мотоблоки по параметру потужності діляться на:

  • легкий;
  • середній;
  • важкий.

Легкий мотоблок

Цей тип мотоблока має мотори потужністю до 5 кінських сил. Вони практично не можуть виконувати важкі Плугові роботи на твердому ґрунті через свою малу потужність, бо швидко перегріваються і не можуть тягнути плуг.

Для легких мотоблоків підійдуть і легкі роботи на невеликих присадибних ділянках - розпушування та обробка легкого грунту.

Середній мотоблок

Це більш серйозна техніка з середньою потужністю двигуна до 8 кінських сил. Часто вони комплектуються багатоступеневий коробкою передач і заднім ходом.

Оснащений він валом відбору потужності - дозволяє на причіпних мотоблоках середніх розмірів використовувати навісне обладнання. У цю лінійку мотоблоків вже входять моделі з дизельним двигуном.

Читайте також: Мотоблок з додатковим обладнанням - економія часу і сил на всіх етапах робіт в сільському господарстві

Важкий мотоблок

Ці машини більше схожі на мінітрактори. І не дивно - їх вага часто перевищує 100 кг, а двигун розвиває потужність понад 10 кінських сил.

Всі важкі мотоблоки оснащені валом відбору потужності та готові до роботи з будь-яким навісним обладнанням.

Великі мотоблоки володіють розширеними характеристиками, які, безсумнівно, перевершують можливості легких і середніх мотоблоків. До того ж вони більш надійні за рахунок використання елементів з більшою зносостійкістю.

теги: