13.01.2021, 13:51

Як заощадити на опаленні - 10 способів

Віктор Білий | Всі новини автора

Дешеве опалення будинку — мета кожного з нас, коли опалювальний сезон вже почався і рахунки починають зростати. Економія теплової енергії зажадає зміни звичок і декількох невеликих вкладень. Мова про це піде нижче.

Недороге опалення будинку — справа непроста. У багатоквартирних будинках також платежі за комунальні послуги в холодні місяці часто можуть виявитися неприємним сюрпризом. Але найбільші проблеми та високі рахунки можуть на собі відчути власники власного будинку.

10 способів заощадити опалення

1. Теплоізоляція 

Найефективніший спосіб дешево опалювати - добре утеплити будинок або квартиру. Про це варто подумати ще на етапі будівництва будинку, адже стіни відповідної товщини, захищені теплоізоляційними матеріалами, можуть підтримувати постійну температуру всередині приміщень. Також часто забувають про теплоізоляцію покрівлі, що не менш важливо для ефективного утеплення.

Читайте також: Як зберегти тепло в будинку і заощадити гроші

2. Ущільнення = економія

Це друге за важливістю після теплоізоляції питання, яке допоможе підтримувати постійну температуру в приміщеннях, а головне з точки зору економії - це не дуже дорого. Можна самостійно вивчити тему герметизації вікон або дверей, а також провести невеликі ремонтні роботи з використанням прокладки, поролону, силікону або ущільнювальної стрічки.

Герметичні вікна, вхідні двері та закладення всіх щілин і отворів, що пропускають холодне повітря, значно знизять відчуття теплового дискомфорту.

3. Правильный уход за котлом и отопительной системой

Перед початком опалювального сезону потрібно переконатися в справній роботі системи опалення. Дешеве опалення будинку так і залишиться мрією, якщо система буде забруднена. Нехтуючи регулярним промиванням установки, а також оглядом котла і видаленням шламу, ви ризикуєте більш високими витратами, пов'язаними зі зниженням ККД системи опалення. Забруднення та незначні несправності перешкоджають передачі тепла та збільшують споживання енергії, а також призводять до більш високих витрат.

4. Відкриття радіаторів опалення

Закриті меблями, шторами або фіранками радіатори не будуть випромінювати тепло рівномірно по всій кімнаті. Тому варто подбати про те, щоб не накривати їх без потреби, особливо в опалювальний сезон. Це найпростіший спосіб дешево опалювати будинок, і часто він виявляється напрочуд ефективним.

5. Тепловідбивальні екрани для радіаторів — невелике вкладення в дешеве опалення

Все більш популярними стають тепловідбивальні екрани, які кріпляться за батареями, відображають тепло і запобігають нагріванню стіни. Таким чином, теплова енергія не виводиться назовні (наприклад, в місцях з тонкими стінами), що дозволяє заощадити до 4%.

6. Достатнє провітрювання в холодну погоду

Часто, якщо хочемо впустити у квартиру свіже повітря, ми зазвичай робимо це з включеними обігрівачами. Це фундаментальна помилка! Потім тепло йде через відкриті вікна, і радіатор працює більш інтенсивно, вирівнюючи температуру в кімнатах. Провітрювання квартири взимку має бути нетривалим, але інтенсивним. Таким чином, ми будемо використовувати природну циркуляцію повітря.

Читайте також: Як вибрати дешевий, але довговічний спосіб обігріву приміщення

7. Природне тепло — дешеве опалення

Будинки, орієнтовані на максимальне використання природних джерел енергії, спроєктовані таким чином, щоб найкращим чином використовувати сонячне світло для обігріву приміщень. У дні, коли сонце приховано за хмарами, варто максимально закрити скляні поверхні, додатково ізолювавши їх від холодного повітря.

8. Термостат

Вкладення в термостат, що дозволяє контролювати температуру в приміщенні та дозволяє її автоматично регулювати, — ще один крок на шляху до економії теплової енергії. Правильно підібраний терморегулятор також дозволить уникнути зайвого «пересихання» приміщень.

9. Встановіть регулятор температури

Раціональне і дешеве опалення будинку вимагає ретельного планування розподілу температури протягом дня — щоб не доводилося платити за опалення, наприклад, коли нікого немає вдома, і при цьому не охолоджувати квартиру. Для цього варто вкластися у відповідний контролер або терморегулятор, який дозволить запрограмувати роботу системи опалення на різний час доби. Також буде гарною ідеєю встановити контролер, що реагує на зміни погоди.

10. Зниження температури в радіаторах

Йдучи з дому, також варто трохи прикрутити радіатори, підтримуючи температуру трохи нижче, але не переохолоджувати кімнати, щоб котел не працював занадто інтенсивно після перерви.

теги: