16.01.2021, 15:40

Практичний дизайн маленької ванної кімнати

Ольга Станішевська | Всі новини автора

У невеликому просторі необхідно подбати насамперед про комфорт і відчуття свободи. Щоб маленька ванна була повністю функціональна, радимо застосувати кілька перевірених прийомів. Збільшать вони її, правда, тільки оптично, але зате дозволять максимально і практично використовувати невелике приміщення. Пропонуємо кілька цікавих рішень.

Відповідне сантехнічне обладнання

Одним з важливих питань є вибір правильного унітаза. Перед його покупкою слід ретельно виміряти приміщення, щоб визначитися, чи потрібна буде модель компактна (максимально 62 см загальної довжини), або добре стане стандартна (буде потрібен вільний простір розміром не менше 60 × 60 см). Гарним вибором є також унітаз підвісний, який кріпиться на спеціальній стійці прихованого монтажу. Бачок в такому випадку можна забудувати таким чином, щоб на його вершині була розташована практична поличка, на яку можна поставити, наприклад, туалетний папір або будь-який декор. Великою перевагою підвісних унітазів є легкість прибирання — через їх невеликих розмірів і відсутності важкодоступних для прибирання місць.

ванна кімната

Умивальник в маленькому приміщенні повинен мати довжину не менше 25 см, що дозволяє зручно мити руки без розбризкування води. Великою популярністю користуються кутові моделі — не громіздкі й займають дійсно мало місця. Залежно від форми та розміру приміщення на ваш вибір також можна підібрати модель з навісних, що стоять або встановлюються на шафці (зі зливом всередині). Зверніть увагу, щоб між раковиною і унітазом дотримувалося достатню відстань, щоб домочадці змогли вільно переміщатися. Увага. Зверніть також на двері в туалет — краще, якщо вони будуть відкриватися назовні або складатися в гармошку (це непопулярне рішення, але дозволяє заощадити місце).

Гламурні аксесуари

Проектуючи дизайн в маленькій ванній, варто звернути увагу на дзеркала або дзеркальні поверхні (наприклад, дзеркальна керамічна плитка), які візуально збільшать приміщення. Цю ж функцію виконає стіна, зроблена повністю з матових склоблоків. Вибираючи аксесуари (наприклад, щітку для чистки раковин, мильницю, тримач для туалетного паперу), розгляньте моделі, що кріпляться до стіни. Вони не вимагають додаткового місця на підлозі або в шафах і виглядають елегантно. Очисні засоби, запас туалетного паперу та інші дрібниці помістяться в невеликому висячій шафі (популярний у квартирах, де є діти) або під раковиною.

ванна кімната

Не менш важливим є правильний підбір кольорів, які зроблять вашу ванну кімнату візуально більше. Слід пам'ятати, що темні кольори зменшать її, тому найкраще підійдуть світлі й холодні тони, наприклад, білий, ніжно-блакитний і світлі відтінки сірого. Значення мають також вид і спосіб укладання плитки — краще уникати яскравих візерунків, а зробити ставку на горизонтальні смуги на стінах. Враження розширеного простору створюють також глянцеві поверхні, тому варто інвестувати в лаковані меблі, метал і скло. Також важливо освітлення, обов'язково розосереджених — наприклад, бра, підсвічуються дзеркало і шафки (єдине верхнє центральне освітлення в цьому випадку не рекомендується).

І головне: пам'ятайте, що приміщення здається більше, коли в ньому панує порядок. Чим більше речей, тим більше хаосу і почуття придушення. Тому краще тримати косметику в шафі, обмежити кількість декоративних аксесуарів, вибрати легку в установці меблі та однорідну кераміку, уніфікувати додатковий колір (наприклад, рушники).