31.01.2021, 20:41

8 найневибагливіших кімнатних рослин

Ольга Ранська | Всі новини автора
неприхотливые комнатные растения

Красиві, доглянуті зелені рослини прикрашають будинок, насичують повітря фітонцидами, поглинають шкідливі речовини і створюють атмосферу затишку. Але щоб куплені в магазині горшкові квіти благополучно росли і розвивалися у вашій квартирі, за ними потрібно доглядати. Однак для вічно зайнятих сучасних жінок ми зробили добірку самих невибагливих рослин, які займуть мінімум вашої уваги, без частих підгодівель та пересадок, але від цього не перестануть прикрашати житло і насичувати його киснем.

1. Аспідістра

У народі цю рослину називають "дружною сімейкою". Рослина відноситься до сімейства лілійних. Воно дуже нагадує великий конвалія через широких листя темно-смарагдового кольору. До речі, ця рослина зовсім не обов'язково тримати на вікні, воно буде прекрасно жити, наприклад, на столі.

Йому підходить і сухе, і вологе повітря. Існує і ряболистний різновид аспидистри з білими і жовтими смугами, він вимагає більшого світла, позаяк інакше оригінальна забарвлення пропаде. Єдине "але" – це те, що мінімум раз на тиждень або в два бажано обмивати листя, а ось полив – у міру висихання землі, головне – не створювати застою води.

аспидистра

Пересаджувати цю рослину потрібно якомога рідше, в принципі – тільки тоді, коли кореневище починає займати майже весь горщик.

Ця мила рослина також може вас тішити своїми квітами. Зазвичай це відбувається з кінця січня по квітень. Квіти знаходяться у кореневища. Вони дуже схожі на підсушені, розкриті дзвіночки темно-фіолетового кольору.

2. Толстянка

Вона ж красула, жірянка і "грошове дерево". Кажуть, що воно дійсно приносить в будинок гроші, але тільки в тому випадку, якщо його паросток вкрасти.

толстянка

Крассула дійсно схожа на дерево. У неї твердий стовбур, на якому розташовані гілочки з товстими, м'ясистим чорно-зеленим листям. Щоб виростити таке дерево, потрібно відірвати листочок і поставити в стаканчик з водою. Поступово листочок пустить корінці, і ви побачите невеликі листочки біля його основи. Значить, пора висаджувати в землю. Хоча фахівці рекомендують підсушувати листочок 2-3 дні в торфі і піску і відразу садити безпосередньо в землю.

Поливати» грошове дерево " треба рідко, проте не допускати сильного пересушування, а то жирні листочки будуть відвалюватися. Виглядає дерево дуже багато і благородно.

3. Хлорофітум

Неймовірно витривала і швидкоросла рослина – вона явно любить життя. Хоча перевагу віддає вологому грунту.

Як виглядає хлорофітум? Дуже красиво: у нього тонкі смугасті вигнуті листя і маленькі біленькі квіточки. Їх рослина викидає у вигляді довгих вусів-гілочок, на стовбурі яких розташовано безліч квіточок з жовтими тичинками. Дуже ніжно і красиво виглядає.

хлорофитум

4. Спатифілум

Спатифілум – дивовижна рослина, воно може цвісти протягом усього року. Його квітки нагадують білі порожнисті часточки з віночком. І з'являються вони досить рано.

Спатифілуму потрібне світло і великий горщик. Рослина дійсно не потребує особливого догляду, його достатньо лише поливати. І навіть якщо забудете це зробити, він довго і терпляче буде чекати своєї порції води.

спатифиллум

Навесні і влітку поливають його трохи частіше, а взимку головне – виставити на світло і поливати рідше. А щоб простимулювати повторне цвітіння, потрібно відбрізати відцвілі ніжки біля самої основи. На знак подяки за це він випускає нові листя і квіти.

5. Сциндапсус

У нього плететься стебло, що нагадує ліану, на якому розташовуються серцеподібні листя соковито-зеленого кольору з білими вкрапленнями. Щоб листя були великими, а стебло товстим, воно повинно стояти в досить освітленому місці. Поливати рослину потрібно в міру висихання землі. Як тільки у вас буде з'являтися час, обов'язково протирайте листя або обприскуйте – на ці дії рослина відповість вам зростанням і красою.

Сциндапсус

Сциндапсус може досягати півтора метрів в довжину, його стебла можна пускати витися по стіні. До речі, якщо ви його розташуєте на кухні, то він буде листям поглинати чадний і вуглекислий газ, нікотин і навіть фенол, формальдегід, що виділяється з меблів.

6. Ехмея

Не дивуйтеся назвам рослин, вони не настільки рідкісні, як це здається. Всі їх ви бачили не раз в гостях та квіткових магазинах. Так, наприклад, ехмея має щільну розетку з жорсткого листя. Якщо розглядати найпоширенішу ехмею, то вона називається смугастої. Її квітка, мабуть, найбільша і найкрасивіша. Вона нагадує хвостик ананаса, тільки має червоний колір.

Эхмея

Понюхати таку квітку не вийде, бо вона колеться, але виглядає чудово. До речі, у інших видів ехмей квіти бувають рожевого, коралового, червоно-золотого та блакитного відтінків. Якщо у вас в будинку жарко, рослину треба обприскувати, але хіба заради такої войовничої екзотики не варто потрудитися?

7. Аспарагус

Зустрічаються кілька різновидів, але найбільш поширений – перистий. Нагадує зовні кущистий, ажурний папороть з листям-голочками. Вони розташовані на довгих, гнучких стеблах, утворюючи безліччю листочків своєрідні зелені хмари. Рослина дуже м'яке і ніжне, поранитися об нього неможливо. Аспарагус пристосовується і до тіні, і до яскравого світла.

аспарагус

8. Колеус

Якщо ви хочете регулярного різноманітності, вам підійде ця рослина. Листя колеуса дуже незвичайні за кольором, утворюють кожен раз нові поєднання білого, кремового, зеленого, бордового, бронзового і фіолетового. Оксамитові, м'які, вони дивують вишуканими візерунками і відтінками. Жилки та края овальних листя часто мають інший колір, наприклад, багряний. Малюнок основної поверхні листа: плями, розводи, смуги, цяточки – дуже екзотично.

Колеус

Для того, щоб кущик колеуса був об'ємніше, гілочки зверху прищипують. Головна умова їх утримання – тепло, тому виставляти на вітер цю рослину не можна, бо листя можуть стати в'ялими.