23.06.2021, 15:02

Полив і обприскування рослин. Поради та рекомендації

Віктор Білий | Всі новини автора

Багато любителів квітів хочуть вирощувати та доглядати за своїми рослинами самостійно, але не у кожного квітникаря є власний сад. Але це не біда, адже Кімнатні рослини можна вирощувати в домашніх умовах. Щоб ваші квіти завжди були красивими, яскравими та соковитими, їм необхідний регулярний догляд. Полив і обприскування рослин є одним з найважливіших факторів для успішного росту.

Догляд за кімнатними рослинами, це приємні клопоти. Так ось в ці, так звані клопоти входить полив, обприскування, видалення пилу, підгодовування. У цій статті ми хочемо дати вам кілька рекомендацій по догляду за кімнатними рослинами.

Полив

поливПоливати рослини потрібно в міру підсихання ґрунту, відстояною або кип'яченою водою. Відстоювати воду необхідно не менше трьох діб. Більшість рослин потрібно поливати через поверхню ґрунту, а деякі рослини поливаються через піддон. Полив рослин залежить від періоду. Наприклад в зимовий період рослини потрібно поливати рідше ніж в літній, бо взимку температура знижується і рослини менше потребують вологи. Навесні та влітку рослини вимагають більш рясного поливу через активне зростання. Не забувайте, що є рослини вологолюбні, яким необхідний частий полив. А є рослини які поливаються рідко. Потрібно стежити за тим, щоб верхній шар ґрунту не пересихав. Якщо ґрунт пересохла, тоді рослина пора поливати. Але якщо ви виявили на поверхні ґрунту мох або цвіль, значить полив потрібно негайно обмежити. Рослина яке знаходиться в пухкому ґрунті, вимагає більше води, бо пухкий ґрунт швидше висихає. Але якщо рослина знаходиться в щільному ґрунті, поливати його потрібно рідше.

Обприскування

опрыскиваниеПроцес обприскування, це важливий момент в житті рослин. Більшість рослин, які ми купуємо в магазині, є субтропічними або тропічними. Ці рослини люблять вологе повітря, тобто потребують частому обприскуванні. Цю проблему можна вирішити за допомогою спеціального обприскувача. Для обприскування необхідно використовувати відстояну теплу воду. Листя рослин можна обприскувати як зверху, так і знизу. Чим більше на листках води, тим довше залишиться волога. Квітучі рослини необхідно обприскувати так, щоб вода не потрапляла на суцвіття, тому як потрапляння води на квітку призводить до його опадання. Існують рослини, які не можна обприскувати, в такому випадку пил з листя потрібно скидатися за допомогою пензлика.

Добриво

Удобрювати кімнатні квіти можна як рідкими, так і сухими добривами. Рідкі добрива бувають кореневі та позакореневі. Спосіб застосування і доза позначені в інструкції. Найбільше рослині підгодівля потрібна ранньою весною, тобто напередодні пересадки, коли ґрунт повністю виснажена. У рослин стають блідими листя, зупиняється зростання, слабшають бутони, ось тоді ми та приступаємо до процесу добрива.

Існують рослини, у яких кілька назв. Також є невибагливі кімнатні рослини, яким не потрібно часте обприскування, пересадка і підгодівля. Вони комфортно себе почувають як в спеку, так і на протязі.