12.10.2021, 13:57

Який посуд вибрати для випічки: матеріал і форми

Виктор Белый | Всі новини автора

Незалежно від того, чи ви віддаєте перевагу скляному посуду або кераміці, не можна заперечувати, що для страви важливо використовувати правильний тип посуду. Коли справа доходить до вишуканості улюблених страв, іноді вибір правильної форми для випічки може бути настільки ж важливим, як і просте дотримання рецептом.

Алюмінієві форми для випічки

Алюміній є слушним матеріалом для випічки, тому що він добре проводить тепло, що обумовлює рівномірне випікання.

Алюмінієві вироби для випічки довговічні й не іржавіють. Для досягнення найкращих результатів вибирайте вироби для випічки з товстого алюмінію. Тонкий і легкий варіант не підійде: такі форми можуть бути дешевше, але вони швидше деформуються при впливі високих температур, що призводить до нерівномірної випічки.

Одна з основних претензій до алюмінієвих форм для запікання полягає в тому, що частинки алюмінію іноді можуть потрапляти в їжу. Тому алюмінієві форми не слід використовувати при приготуванні кислих страв – наприклад, на томатній основі.

Читайте також: Порцеляновий посуд для ресторанів і кафе - правила вибору

В алюмінієвій формі можна запікати:

  • торт
  • печиво і пряники, які випікаються недовго
  • піца
  • булочки або пшеничний хліб
  • паштет

Одноразові алюмінієві форми підходять:

  • для випічки піци
  • хліб
  • паштет

Сталеві форми для випічки

Нержавіюча сталь має так звану інертну поверхню. Це робить форми для випічки з нержавіючої сталі надзвичайно універсальними, міцними та ідеальними для випічки практично будь-якого десерту, який тільки можна собі уявити. Як і алюміній, нержавіюча сталь краще підходять для харчових продуктів з низькою кислотністю і вмістом солі.

Посуд з нержавіючої сталі підходить для випічки:

  • хліба на заквасці
  • для запікання м'яса
  • запіканки

Читайте також: Дерев'яний посуд для кафе і дачі

Металеві антипригарні форми

Продукти для випічки з антипригарним покриттям складаються зі сталі або алюмінію з антипригарним покриттям. Це покриття дозволяє легко відокремлювати продукти від посуду і полегшує їх очищення. Посуд з антипригарним покриттям відмінно підходить для випікання легко прилипають страв, наприклад, кексів і листкових пирогів.

Завдяки антипригарному покриттю форма має поверхню, яка поглинає тепло швидше, ніж світла або легший посуд.

У металевих антипригарних формах можна випікати:

  • кекс,
  • пироги, печиво, торти
  • м'ясо з соусами

Скляні форми

Такі вироби для випічки виготовлені із загартованого скла і добре проводять тепло. Їжа добре підрум'янюється в скляному посуді. Бо скляні форми для випічки нагріваються швидше і залишаються теплими довше, ніж металеві форми, слід знизити температуру випічки приблизно на 5° C в порівнянні з інструкціями по випічці. Поекспериментуйте зі зниженням температури - найкращий спосіб вирішити, чи дає це бажаний результат.

Що випікають в скляних формах:

  • лимонні та цитрусові десерти
  • банановий хліб або хлібний пудинг
  • овочеві та м'ясні запіканки та лазанью
  • цілі кури, гуси та індички

Силіконові форми

Силіконові форми для випічки виготовлені з гнучкого і пластичного силіконового матеріалу, який можна використовувати в духовці, мікрохвильовій печі та морозильній камері. Силіконовий посуд не поглинає тепло, як інші продукти для випічки, але дозволяє рівномірно передавати тепло їжі. Однак найбільшим недоліком силікону є те, що він не дуже добре проводить тепло, як металевий посуд. Це означає, що посуд не підрум'яниться зовні, але, можливо, саме цього ми та хочемо домогтися.

Що випікають в силіконових формах:

  • кекс
  • всі страви, що вимагають охолодження в морозильній камері
  • торти з кремами та начинками
  • десерти та торти

Керамічні форми для випічки

Керамічний посуд для випічки поглинає тепло духовки та рівномірно розподіляє його по всій поверхні. Таким чином, їжа з меншою ймовірністю пригорить і перетравиться, ніж в металевих формах. Попередній розігрів займає трохи більше часу.

Що випікають в керамічних формах:

  • пиріг
  • страви, приготовані в формочках (наприклад, суфле)
  • хліб
  • яловичина