01.02.2022, 00:43

Як прискорити зростання рослин?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Для того, щоб ваш урожай вийшов на славу, необхідно не тільки правильно підготувати ґрунт та вибрати саджанці, але й подбати про добрива, які допоможуть їм вирости швидше. Першим видом таких добрив є хлористий калій.

Що дасть вашому врожаю хлористий калій?

Ця хімічна сполука є основним добривом. Зовні він виглядає як порошок, білого чи рожевого кольору. Кількість оксиду калію в ньому залежить від способу його виробництва і коливається від 58 до 60%. Чистий хлорид містить 63,1% оксиду цього продукту.

Калій хлористий – це найпоширеніший вид добрив у світі. Для потреб сільського господарства хлористий калій постачають як гранул чи великі кристали. Якщо споживач окремо вкаже таку необхідність, цей продукт може постачатися у вигляді «дрібного» порошку.

У сільському господарстві його використовують як основне добриво під оранку. На легких ґрунтах він використовується під культивацію. На цьому не закінчується сфера його застосування.

Для того, щоб внести хлористий калій у ґрунт, його розводять у воді, оскільки він легко розчиняється. Важливо розміщувати добриво у вологому шарі ґрунту, звідки хлор, що входить до складу цієї сполуки, вимиється осінньо-весняними опадами, не вплинувши на хлорофобні культури, такі як картопля, цитрусові, тютюн та виноград.

Однак, якщо ви вирощуєте саме такі, надто чутливі до хлору культури, можна спробувати застосовувати інший вид добрив. Наприклад, на такі рослини дуже добре впливає селітра, відома також як азотнокислий калій.

Навіщо потрібен нітрат калію

Цей продукт є не тільки відмінною альтернативою добривам, що містять хлор, які підходять далеко не всі культурам. Він також має комплексну дію як добриво. Крім того, азотнокислий калій використовують як мікродобрива для кімнатних рослин та при тепличному вирощуванні овочів.

Калієва селітра помітно нормалізує сисну силу коріння. Також завдяки її застосуванню врівноважуються темпи фотосинтезу та дихання. Він покращує структуру тканин рослин. Цей продукт підвищує стійкість рослин, що удобрюються, до несприятливого впливу навколишнього середовища.

Основною перевагою азотнокислого продукту, що спричинило таку популярність, є те, що він поєднує два дуже важливі елементи, які необхідні для розвитку рослин. Якщо ці елементи потрапляють у ґрунт у складі двох різних видів добрив, вони не засвоюються рослинами повноцінно, частково блокуючи один одного.

Якщо ви хочете використовувати добрива, які взагалі не містять хлор, можете звернути увагу на ще одну речовину, яка також активно застосовується в сучасному сільському господарстві – вуглекислий калій.

Де застосовують вуглекислий калій

Він же поташ є добривом, в якому містить підвищену кількість окису цієї речовини – 55%. Ця речовина взагалі не містить хлору, тому його можна спокійно використовувати для хлорофобних культур, таких як виноград, цитрусові й т.д.

Цей продукт чудово підходить для того, щоб удобрювати саджанці, які ростуть на кислих ґрунтах. Зокрема, це чудовий варіант, щоб стимулювати зростання вашого майбутнього врожаю картоплі.

Для того, щоб отримати його, зараз вилуговують водою злаки або золи водоростей. Однак у промислових масштабах цей метод не годиться, тому використовується електроліз калію хлориду.

Добрива, що містять цей продукт - відмінна підмога в сільському господарстві. Вони роблять рослини більш стійкими до агресивного зовнішнього середовища, стимулюють їх зростання, сприяють одержанню рясно-здорового врожаю.