30.11.2022, 18:39

Як українці заощаджують та що купують в 2022 році

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Зовнішні обставини уже втретє з початку нового тисячоліття створили економічну кризу, спровокували різкий ріст інфляції. Гривня знецінилася, суттєво впали доходи мільйонів людей. Кризова ситуація змушує змінити звичний спосіб життя, скоротити витрати та коригувати стратегію заощаджень. 

Особливості українського онлайн-шопінгу

У березні-квітні у десятків мільйонів українців була мета вижити та пристосуватися до нової реальності. Починаючи з травня ситуація дещо покращилася, відновили роботу торгові центри, на ринок повернулися маркетплейси. У липні, згідно з аналітичними даними, об'єм інтернет-торгівлі досяг минулорічних показників. Зростання кількості онлайн-замовлень не в останню чергу викликано ціновою політикою компаній. Свою роль відіграють постійні акції, періодичні розпродажі, купони на знижки, такі як, наприклад, промокод для Яндекс Маркета з Market-Code. Найбільшу кількість замовлень, як і раніше, роблять жителі столиці — майже 250 тис. за червень-липень. У першу п'ятірку також увійшли Одеса, Дніпро, Львів, Харків. 

Намагаючись зберегти та розширити базу клієнтів, омніканальні ритейлери відкривають нові пункти видачі, розширюють та вдосконалюють систему безкоштовного доставлення замовлень. До прикладу, це ПВЗ Яндекс Маркет, “Фокстрот”, “Епіцентр”, “Розетка”.

На чому економлять жителі України

Обставини, які склалися після 24 лютого, змусили відмовитися від подорожей, відпочинку за кордоном, відвідування ресторанів, споживання делікатесів. У список категорій, на яких економлять, входять:

  • розваги в нічних клубах;

  • використання власного автотранспорту;

  • ремонт у квартирі чи будинку;

  • купівля модного одягу.

Українці почали рідше страхувати майно та здоров'я, скоротили витрати на репетиторів і платні гуртки.

Економія торкнулася й купівлі кави в кафе. Натомість люди купують упаковки меленої  кави чи в зернах і готують ароматний напій вдома.

Заощаджувати та раціонально розподіляти бюджет допомагає ретельне планування покупок та контроль витрат.

На що українці витрачають гроші 

Через необхідність підтримувати психічне та фізичне здоров'я до переліку обов'язкових витрат увійшли ліки, вітаміни, свіжі фрукти, овочі, здорова їжа. 

Українці активно готуються до зими, дбають про енергозбереження, шукають альтернативні засоби опалення. Власники будинків встановлюють твердопаливні котли та закуповують паливо для них (дрова, вугілля, пелети). Активізувався попит на електрогенератори, бензин і дизельне пальне. Мешканці квартир купують електроконвектори та радіатори.

Важливою статтею витрат є продовольчі запаси. Значно більша кількість людей зайнялася домашнім консервуванням, сушінням та заморожуванням овочів і фруктів. Тому частіше купують морозильні скрині, соковитискачі, сушарки, блендери, вакуумні пакувальники.

Заощадження українці в основному вкладають у придбання валюти.

теги: