28.04.2023, 02:20

Ламінат: його переваги та фактори, що впливають на вартість

Олег Білоусов | Всі новини автора
ламінат

Ламінатна підлога – це чудова альтернатива дорогому дерев'яному аналогу. Ламінат коштує набагато дешевше, але при цьому виглядає чудово, а його якість гарантує високу зносостійкість. Саме тому ламіновані панелі сьогодні є найпопулярнішим видом покриття для підлоги.

Переваги ламінату

Ламінат є найпопулярнішим покриттям для підлоги з усіх доступних на ринку варіантів. Він відносно дешевий, дуже простий у монтажі та має відмінний зовнішній вигляд. Середина ламінованих панелей виготовлена з плит МДФ або ХДФ, а поверхня покрита спеціальними смоляними речовинами, які надають їм блиску, підкреслюють колір та захищають від надмірного зношування та розвитку грибків та плісняви. Це робить ламіновані панелі міцними та стійкими до стирання. Великою перевагою ламінованих панелей також є величезний вибір різних принтів та кольорів, завдяки яким вони можуть імітувати високоякісну деревину, камінь та навіть метал.

Від чого залежить вартість ламінату?

Ціна ламінату залежить від багатьох факторів. Здебільшого на це впливає довговічність панелей, виражена у різних параметрах. Існує кілька важливих характеристик, що впливають на вартість ламінату в Ужгороді. До них входять: призначення, дизайн, клас, товщина, а також наявність або відсутність фаски, яка здатна візуально збільшити приміщення, а також приховати дефекти нерівної статі за рахунок скошених країв. Рівень волого- та водостійкості також впливає на ціну. У магазині Holz в Ужгороді можна купити ламінат за ціною від 467 грн/м2.

Нижче наведено основні ключові фактори, на які потрібно звернути увагу при виборі ламінату:

  • Шар зносу – визначається за шкалою від АС1 до АС5. Чим він вищий, тим якісніша панель і, звичайно ж, дорожча. Це параметр визначає довговічність панелей, тобто наскільки швидко вони будуть зношуватися.
  • Товщина панелей – на відміну від довжини чи ширини, цей фактор справляє реальний вплив на їхню якість. Чим вони товщі, тим міцніший та стійкіший до будь-яких деформацій ламінат. Панелі товщиною 8 мм є стандартними, але в магазинах ви знайдете варіанти як нижчого класу (4 мм), так і вищого (12 мм).
  • Структура панелей – визначає поверхню планок. Варіанти можуть бути різними: повністю гладкими чи мати певну структуру. Перші зазвичай дешевші, другі характеризуються винятковими естетичними якостями – вони можуть імітувати натуральне дерево настільки, що їх часто неможливо відрізнити.
  • Система кріплення – зараз практично всі доступні в магазинах варіанти мають систему, що замикається.

Вибір ламінату та його призначення

Ламінат гарної якості має коштувати дорожче. Чи означає це, що достатньо вибрати один з дорожчих, щоб бути спокійним за його використання? Ні. В цьому випадку найкращим показником є не ціна, а призначення панелей. Один вид ламінату добре підійде для вітальні, інший – для спальні, третій – для кухні чи ванної кімнати.

Про призначення ламінату для конкретних приміщень свідчить вищезгаданий шар зносу. Разом з ним на виробі вказується клас корисності – найважливіший параметр, який впливає на ціну панелей. Це показник, перша цифра якого позначає тип приміщення (2 – житлове, 3 – громадське), а друга – рівень інтенсивності використання (1 – низький, 2 – середній, 3 – високий). Клас корисності та клас зносу йдуть пліч-о-пліч. Наведемо приклади класифікації ламінату:

  • клас 21 – підійде тільки для маловикористовуваних житлових приміщень, наприклад, спальні (AC1);
  • клас 22 – призначений для невеликих та середніх житлових приміщень, наприклад, кімнати для гостей (AC2);
  • клас 23 – підходить для всіх житлових приміщень (AC3);
  • клас 31 – підійде всім житловим приміщенням загального користування середньої інтенсивності використання (AC3), служить понад 15 років;
  • клас 32 – призначений для всіх житлових та громадських приміщень високої прохідності використання, наприклад, офісів (AC4), служить понад 20 років;
  • клас 33 – призначений для всіх житлових та інтенсивно використовуваних громадських приміщень, наприклад магазинів (AC5), строк служби до 30 років.

Інші переваги ламінату

Крім своєї відносної дешевизни та простоти монтажу, ламінат невибагливий у догляді. У разі забруднення достатньо протерти його вологою ганчіркою з додаванням рідини для чищення. Оскільки краї панелей ідеально прилягають один до одного, це запобігає утворенню зазорів, в яких може накопичуватися бруд.

Крім того, ламінат є абсолютно безпечним для здоров'я. Верхній шар панелей хімічно інертний та абсолютно нешкідливий для здоров'я. Тому цей вид покриття широко використовується практично скрізь і всіма, навіть алергіками.

теги: