Сендвічі: з минулого до вашого столу

Кожен ранок мільйони людей по всьому світу готують на сніданок сендвічі. До того, як вони стали улюбленою їжею по всьому світу, та з’явились безлч варіантів їх приготування, наприклад сендвіч на грилі, в них була цікава історія.
Історія сендвічів
Перша історія пов’язана з рабином Гілелем Старшим, який жив у I столітті до нашої ери. Готуючи харосет, священнослужитель клав між двома шматками маци суміш горіхів, яблук, спецій, вина та трав. Ця страва мала релігійний вимір, а її гіркий смак символізував час єгипетського полону. У середні віки, навпаки, шматочки м’яса та овочів складали на товсті та черстві хлібні блоки. Після трапези розмоклі залишки хліба роздавали бідним.
Сендвіч, яким ми його знаємо сьогодні, ймовірно, винайшов четвертий граф Сендвіча Джон Монтегю. Цей затятий гравець, не бажаючи ні на хвилину відводити очей від карткового столу, попросив у дворецького солоної яловичини, затиснутої між двома скибками хліба. Завдяки цій процедурі граф міг продовжувати гру, не забруднивши карти.
Хоча в Англії 18-го століття їсти пальцями було шокуюче в рамках етикету, ранг графа, який також був державним секретарем, сприяв популяризації цього випадкового винаходу. Відтоді інші джентльмени з елітного клубу почали замовляти страви типу «Сендвіч». Від його імені пішла англійська назва сендвіча, яке сьогодні є синонімом бутербродів у різних мовах світу.
Вісімдесят років потому ідея сендвічів прийшла в Сполучені Штати з кулінарною книгою Елізабет Леслі. Англійка рекомендувала в ньому як основну страву серед інших бутерброд з шинкою і сиром. Ця страва стала ще більш популярною після 1900 року, коли нарізаний хліб почав продаватися в пекарнях.
У 1965 році сендвіч став героєм космічного скандалу, коли один з учасників орбітального польоту сховав у своєму костюмі шматок хліба з яловичиною. Ледве астронавти встигли скуштувати ласощі, як авіадиспетчер наказав їм заховати бутерброд, побоюючись пошкодити крихтами ніжний апарат.
Сендвіч в наші дні
Сендвіч є однією з найпопулярніших страв, які подають на сніданок у різних частинах світу. Це пов'язано з тим, що його можна дуже швидко приготувати. Крім того, якщо доповнити його цільнозерновим хлібом, рослинним жиром, багатим омега-3 і омега-6 кислотами, наприклад, маргарином для сніданку, сиром, м’ясною нарізкою та овочами, ми отримаємо здорову та поживну їжу, яка забезпечить нас енергією на цілий день. Упакований у сумочку чи шкільний рюкзак, він також освіжить нас протягом дня.
5 принципів ідеального сендвіча
- Використовуйте кілька інгредієнтів, але один зробить основним, наприклад м’ясо.
- Вибирайте хліб з розумом і адаптуйте його до начинки.
- Додайте соус, щоб сендвіч не був сухим, також підійде авокадо або олія.
- Не кладіть вологі інгредієнти безпосередньо на хліб, щоб він не розмокнув.
- Не забудьте про спеції.