22.07.2024, 08:55

Які вакцини необхідно робити цуценяті до року

Ольга Григоренко | Всі новини автора
Які вакцини необхідно робити цуценяті до року

Маленькі милі цуценята – це позитивні емоції та радість для всієї родини. Разом з тим це ще й чимало клопоту. Важливо подбати не тільки про комфортні умови утримання, а й про відповідний догляд за здоров’ям малюка. Власникам слід задуматись про графік необхідних щеплень.

Коли розпочинають вакцинацію цуценят?

Щеплення цуценятам розпочинають у віці восьми тижнів, коли імунна система вже достатньо сформована. До цього всі потрібні антитіла вони отримують із материнського молока.

За деяких обставин допустимо проводити щеплення у віці 3-4 тижні. Як правило, це відбувається при високому ризику зараження, наприклад, при епідемії. Тваринок старше одного року щеплюють одноразово раз у 12 місяців.

Мета вакцинації – запобігти інфекційним хворобам, що можуть призвести до смертельного випадку. Під час ін’єкції в організм вводиться мінімальна доза вірусу, щоб стимулювати імунітет до вироблення антитіл. Зазвичай в розчині використовують неактивні бактерії, котрі не здатні завдати шкоди.

Графік щеплень малюків до року

Всі процедури з вакцинації мають здійснюватись ветеринарним лікарем. Він веде графік та заносить інформацію в паспорт тварини. Також спеціаліст проконсультує власника, як правильно підготувати вихованця. На онлайн платформі VETHUB доступні адреси найближчих ветеринарних клінік, послуга вакцинація собаки у Києві та ціни, контакти фахівців, котрі забезпечать улюбленцям комплекс необхідних вакцин без шкоди для його здоров’я.

Орієнтовний графік проведення ін’єкцій:

  • 8-10 тижнів: перше щеплення від чуми, гепатиту, лептоспірозу, паротиту, ентериту;
  • 11-13 тижнів: ревакцинація від перерахованих хвороб (щоб сформувати стійкість імунної системи), а також додавання ліків проти сказу;
  • 6-7 місяців: третє повторення перших вакцин та друге від сказу;
  • 12 місяців: ревакцинація від всіх перелічених хвороб.

Існують також препарати одразу проти кількох захворювань. Власник має знати, що такі засоби не повинні містити понад шість штамів вірусів.

Проконсультуватись із лікарем слід, якщо песик проводить час на природі, в готелях для собак чи закладах денного догляду. Правильно буде повідомити ветеринара про заплановані подорожі, спортивні заходи, виставки. Це допоможе оптимізувати схему щеплень.

Поради власникам песиків щодо заходів вакцинації

Вихованець має бути здоровим та активним під час щеплення. Якщо цуценя мляве, проявляє симптоми нездужання, процедуру переносять. Також за два тижні в домашніх умовах тваринку лікують від паразитів – бліх та глистів.

Схильним до алергії малюкам зазвичай дають антигістамінні препарати. Але з цього питання обов’язково консультуються з фахівцем.

Не рекомендовані ін’єкції в період зміни зубів. Декотрі медикаменти змінюють колір зубної емалі. 

Протипоказано проводити вакцинацію: при лихоманці, за 2 тижні до та після купування хвостика і вушок, гострих стадіях хвороб, після перенесення захворювань та операцій, коли організм виснажений.