10.12.2020, 15:50

Чим зайнятися літній людині на пенсії?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Вихід на пенсію у багатьох асоціюється з очікуваним відпочинком і саме цей час вони планують витратити на власну дачу, подорожі або присвятити вихованню онуків. Залишивши позаду кар'єрні перегони або повсякденну роботу, можна мріяти про розслаблення і спокій, цікаві захоплення і реалізацію всіх планів.

Велика кількість вільного часу здається подарунком долі, і ним, як і будь-яким даром важливо правильно розпорядитися. Відсутність хобі або захопливих занять можуть перетворити пенсію на справжні тортури, до якої не готова психіка людини, тому до закінчення трудового шляху слід підготуватися заздалегідь.

Проблеми виходу на пенсію і пошук правильних рішень

В молодості здається що життя дуже довге і його вистачить на вирішення повсякденних завдань, самореалізацію й отримання нового досвіду. Наближаючись до пенсії, багато людей замислюються про те, як провели відведений їм час і чим зайнятися в період заслуженого відпочинку, як ефективно використовувати можливості, що з'явилися.

При певних проблемах зі здоров'ям людям складно займатися навіть найпростішими завданнями та саме в такій ситуації на допомогу прийде будинок для людей похилого віку в Черкасах. Тут створені комфортні умови проживання, працює компетентний і відмінно підготовлений персонал, проживаючим забезпечується повний пансіон.

Крім ослаблення здоров'я, людина на пенсії може відчувати певні психологічні проблеми, які негативно впливають на його психоемоційний стан. І з такими труднощами легко впоратися, якщо зайнятися улюбленою справою, планувати дозвілля і вести здоровий і активний спосіб життя.

Як побороти самотність і депресію на пенсії

Перед виходом на пенсію кожна людина відчуває радість від майбутнього відпочинку, але разом з піднесеним настроєм в душу закрадаються сумніви. На роботі завжди можна поспілкуватися з колегами, обговорити поточні завдання або отримувати цінні поради, поділитися власним досвідом, що допомагає підтримувати авторитет.

Після закінчення трудового стажу поступово згасає й активна взаємодія з колегами, та людина перестає відчувати себе частиною колективу. Ті, хто прожив насичене подіями життя, бояться залишиться незрозумілими своїми близькими й не хочуть бути для них тягарем, тому мовчать про свої проблеми.

Щоб позбутися від емоційних розладів, важливо знайти нове джерело натхнення і реалізувати всі свої плани. Це може бути цікаве хобі, розширення кола спілкування, відвідування цікавих курсів або тренінгів, організація зустрічей зі старими друзями та приятелями, однодумцями за захопленнями.

Як правильно організувати дозвілля в похилому віці

Літнім людям медики рекомендують більше відпочивати й пенсія — це найкращий час для організації якісного дозвілля. Важливо розуміти, що відпочинок може бути різним, приносити не тільки спустошення і відчуття самотності, але і радувати людину, заряджати її енергією і позитивними емоціями:

  • помірні фізичні навантаження, освоєння рекомендованого виду спорту, заняття скандинавською ходьбою, зміцнення імунітету і власного здоров'я;
  • прогулянки на свіжому повітрі, відвідування культурних та історичних пам'яток, зелений туризм і подорожі по Україні, відкриття для себе цікавих локацій країни;
  • відвідування культурно-масових заходів, можна записатися в хор чи вокальну студію, вибрати будь-який і цікавий вид творчості та брати участь у виставках.

Ще одним цікавим рішенням стане організація або відвідування ігрового клубу, де проводяться змагання з інтелектуальних ігор. Шахи та шашки, доміно і карти використовуються не тільки для відточування своєї майстерності, а і як інструмент тренування пам'яті та активізації розумових процесів.

Дозвілля на пенсії в приватних пансіонатах для літніх людей

Спеціалізований будинок для людей похилого віку в Чернігові, що входить в мережу пансіонатів «Родинна Турбота» пропонує організацію дозвілля для підопічних. Всі заходи включаються в розпорядок дня, який необхідний для зручної та безболісної адаптації людей, що проживають в нових умовах.

Спільне проведення часу підвищує рівень соціалізації пожильців і допомагає їм знайти нових друзів і однодумців. Для любителів радянського кінопрокату проводяться спільні перегляди улюблених кінофільмів різного жанру, це об'єднує людей і допомагає зануритися у атмосферу приємних спогадів.

У пансіонатах організований клуб любителів книг, створена велика бібліотека з класиками жанру, твори яких популярні в усьому світі. Читання вголос забезпечує тренування пам'яті, активізацію розумових процесів, і у літніх людей завжди є час відпочити та поспілкуватися з іншими мешканцями.

Відкриті для відвідувань приватні пансіонати завжди раді приймати близьких людей похилого віку, що живуть у домі престарілих. Це теплі й приємні зустрічі, на яких підопічні діляться своїми враженнями, розповідають про те, як цікаво і корисно поводять час і їх родичі можуть бути впевнені в організації кращого догляду.