27.02.2021, 23:30

Кефір - користь і шкода для організму людини

Татьяна Землянко | Всі новини автора
кефир

Кефір, незважаючи на його корисність, абсолютно по-різному впливає на організм кожної людини. І все ж можна сміливо заявити, що неможливо уявити здорове харчування без цього кисло-молочного продукту. Тому варто докладніше вивчити цей густий живильний напій і розібратися, в чому його користь, а в чому, можливо, шкода.

Користь напою

  • Цей кисломолочний продукт вважається не тільки корисним, а й цілющим. Він володіє цілим комплексом корисних речовин, до складу якого входять вітаміни і мінерали, чого не скажеш про знежирений кефір, де їх значно менше і він практично даремний.
  • Кисломолочні бактерії в кефірі перетворюють лактозу в молочну кислоту, тому її значно менше, ніж в молоці, і вона легко засвоюється організмом.
  • Кефір покращує травлення, а пробіотики, що містяться в ньому, допомагають відновити баланс корисних бактерій у кишечнику. Він також відмінно спрямовується зі здуттям, запорами і незварюванням шлунку.
  • Зміцнює імунітет, очищає кров.
  • Володіє очищуючою властивістю: при вживанні на ніч він заспокоює, розслаблює і з ним легше засинати.
  • Білки, що містяться в кефірі, перетравлюються і не відкладаються в жир.

Читайте також: Як можна використовувати касторову олію

Протипоказання  

Кефір протипоказаний людям, що страждають на гастрит і виразку з підвищеною кислотністю, а також при кишкових інфекціях і отруєнні. Після триденного зберігання в ньому пропадають корисні бактерії, і тоді він приносить шкоду. 

Союзники кефіру

  • Гречка з кефіром - відмінний варіант для схуднення, вони провокують вироблення інсуліну, тим самим продовжуючи відчуття насичення, а кишечник очищають від шлаків.
  • Спільно з корицею кефір пригнічує апетит, прискорює обмін речовин і притуплює вироблення інсуліну.

Застосування

Кефір має широке застосування в кулінарії. Його використовують для приготування всілякої випічки, коктейлів, супів і салатів, а також дуже смачної окрошки. Маленьким дітям слід давати не раніше восьмимісячного віку. Цей напій завдяки своєму кислуватому смаку дуже добре втамовує спрагу. Ще необхідно пам'ятати, що свіжоприготований кефір може служити легким проносним, а після закінчення трьох діб, навпаки, укріпляє стул.

Читайте також: У чому користь кукурудзяної каші

Як правильно вибирати кефір

Дуже важливо правильно вибирати поживний напій при покупці. Він повинен в складі складатися тільки з двох інгредієнтів - молока і закваски на кефірних грибах. Обов'язково дивіться термін зберігання, вибирайте тільки свіжий продукт, а також місце виготовлення. Якщо кефір привезли здалеку, і він не зіпсувався, значить в даному продукті додані хімічні речовини для тривалого зберігання.

Будьте здоровими та енергійними!