19.11.2021, 09:08

Як почистити грати газової плити: 5 перевірених способів

Віктор Білий | Всі новини автора

Традиційну газову плиту легше бруднити, ніж чистити. Особливо складно видалити бруд з решіток. Ми порадимо, як полегшити це нелегке завдання.

Мало того, що такі решітки не можна повністю намочити, наприклад, в раковині, тому що вони занадто великі, але ще і видалення таких жирних відкладень – це майже диво. 

Читайте також: Яка плита краще: газова, електрична або комбінована

Очищення решіток: кілька порад

Очищення решіток може бути утруднена через їх розмір. Великі нероз'ємні решітки найзручніше мити у ванні, дитячому басейні або імпровізованому «басейні» з товстої міцної плівки.

  1. Оцет хороший для очищення. Він відмінно розчиняє весь бруд, в тому числі жир і засохлі залишки їжі. Однак суміш потрібно залишити на решітці довше. Тому варто обернути металеву решітку великим листом тканини або марлі, попередньо змоченою оцтом. Залиште грати в такому стані не менше ніж на годину, щоб вона просочилася. Після закінчення цього часу зніміть "пов'язку" і протріть вологою губкою, щоб видалити пухкий бруд.
  2. Харчова сода або сіль. Замість оцту з успіхом можна використовувати пасту з харчової соди або солі. Процедура буде дуже схожою. Нанесіть пасту на брудну поверхню і залиште на годину. Після закінчення цього часу протріть решітку шорсткою стороною губки та ретельно промийте. Якщо решітка дійсно зношена, найкраще замочити її в теплому розчині води та харчової соди. Рясно посипте грати білою речовиною, залийте окропом так, щоб вона повністю опинилася під водою. Ми залишаємо в такому стані приблизно на 3 години. Завдяки цій процедурі бруд не буде зніматися сама по собі, але стане більш м'якою і легше відірветься від металу.
  3. Готові препарати, наприклад, спрей для пригорілих духовок, також можна використовувати для чищення решіток. Проблема, однак, в тому, що при розпиленні препарат швидко стікає з решіток. Тому тут можна скористатися пов'язкою і змочити цим препаратом і обернути грати. Далі діємо аналогічно другому способу.
  4. Пральний порошок. Замочіть решітки, бажано у Ванні, на ніч в гарячій воді з двома ложками прального порошку. Після того, як осад розм'якшиться, видаліть його жорсткою стороною губки.
  5. Пральне мило. Кускове пральне мило-пережиток минулих років? Це велика помилка. Завдяки своїм дезінфекційними та очищаючими властивостями воно ні в чому не поступається дорогим засобам, купленим в магазині. Причому це дуже швидкий спосіб очистити брудну плиту.
  • Змочіть мило водою.
  • Добре спіньте.
  • Нанесіть цю піну на решітку.
  • Залиште на пів години.
  • Змийте мило разом з жиром теплою водою.