14.12.2021, 13:34

Як підготувати машину до зими: практичні поради

Віктор Білий | Всі новини автора

Використання автомобіля взимку пов'язано з численними труднощами. Крім слизької поверхні, водіям доводиться стикатися з опадами, холодом і раннім настанням сутінків, що ускладнює огляд.

Зимові дорожні умови також є серйозною проблемою для самих автомобілів, які піддаються впливу низьких температур, вологи та дорожньої солі, тому підготовка автомобіля до зимового сезону не повинна обмежуватися заміною шин.

Читайте також: Зимова гума: переваги та недоліки

Акумулятор

Проблеми з запуском машини морозним зимовим ранком нагадують водіям про те, що в машині є електросистема. Щоб уникнути неприємностей з запуском автомобіля на морозі, в першу чергу потрібно як слід все протестувати.

Перед початком сезону в першу чергу перевірте напругу акумулятора і рівень електроліту. Потім виміряйте ефективність зарядки акумулятора при робочому двигуні, щоб виключити можливі проблеми з генератором. У самому акумуляторі очистить затискачі від смоли та захистіть їх графітовим мастилом.

Моторне мастило і робочі рідини

Підготовка автомобіля до зимового сезону також повинна включати перевірку всіх робочих рідин. Рівень і стан моторного мастила особливо важливі. При низьких температурах мастило загусає, що знижує його розподіл по компонентах приводу. Якщо близький термін заміни масла, не потрібно чекати весни, а міняти масло і фільтри до настання морозів.

Якість радіаторної рідини особливо важливо при низьких температурах. Не допускайте замерзання охолоджуючої рідини, бо є ризик розтріскування блоку двигуна. Тому в рамках осіннього огляду слід замінити охолоджуючу рідину в радіаторі або доповнити її рівень спеціальним концентратом.

Також важлива якість гальмівної рідини, стан дисків і колодок. Речовина, що заповнює гальмівну систему, дуже гігроскопічна і з часом втрачає свої початкові властивості. Це може призвести до погіршення ефективності гальмування та збільшення гальмівного шляху.

Фари та двірники

Хороша видимість - основа безпеки дорожнього руху. Очистить гумову щітку склоочисника паперовим рушником і очищувачем для скла. Також необхідно оцінити стан самої ручки та замінити її, якщо ви помітили тріщини або відсутність гуми. Потім необхідно перевірити роботу ліхтарів і замінити зламані лампочки.

Восковий захист

Віск - ефективний захист фарби від впливу вологи, дорожньої солі або речовин в повітрі та на асфальтовому покритті. Восковий шар створює своєрідний захисний бар'єр. Не варто боятися мити та натирати їм машину взимку.

Читайте також: Якісні шини для автомобіля - що важливо знати при виборі

Зимова гума

Заміна шин перед настанням зимового сезону - це перший крок, який повинен зробити кожен водій прі підготовці машини до низьких температур.

Причому зимові шини мають іншу форму і тип протектора - більш глибоку, а також наявність безлічі канавок і каналів, які краще відводять воду, бруд і сніг. В результаті шини скорочують гальмівний шлях і забезпечують більшу безпеку в разі занесення.