18.01.2022, 13:11

Чому дітям важливо читати книжки?

Татьяна Землянко | Всі новини автора
ребенок

Найкориснішим із усіх інструментів у розвитку дитини є спільне читання книг. Переваги читання складно переоцінити, адже добре написана дитяча книга може чудово допомогти батькам увійти в контакт із емоційним світом своєї дитини. До того ж, словниковий запас діти більшою мірою поповнюють саме з книг і, крім іншого, – це плюс до живого спілкування.

Останнім часом вічно зайняті батьки рідко читають дітям книжки вголос, замінюючи їх казками в записі, і це велика помилка. У сучасному світі безліч девайсів не дає можливість зберігати близькість дорослих зі своїми дітьми. Адже саме спільне читання допоможе вам постійно підтримувати з дитиною контакт і можливість ділиться тим, що його цікавить. Завдяки читанню відбувається поліпшення мовленнєвих здібностей, дитина впізнає безліч нових слів, які застосовуються в розмовній мові. 

Читайте також: Що подарувати дівчинці: ляльку чи конструктор? 

Читання можна назвати корисною звичкою, що залишається з людиною на все життя. Тому батькам слід постаратися дитині прищепити любов до читання

  • Будьте прикладом, тому що якщо ви самі не читаєте, навряд чи зможете переконати в корисності читання своїх дітей.
  • Не слід змушувати читати дитину те, що їй не до вподоби, нав'язувати свої інтереси. Слідкуйте за своїм чадом, за тим, що його приваблює, і підберіть разом з ним книги, що підходять по темі. Підтримуйте його допитливість.
  • Разом читайте, розмірковуйте.
  • Запишіться до бібліотеки, покажіть йому світ, де знаходяться тисячі книг на різні теми. 

Читання допоможе дитині розвинути уяву, дасть нові знання та враження. Адже будь-який фільм – це продукт чиєїсь фантазії, а під час читання людина сама пожвавлює написане у своїй уяві.

Деякі дослідження показали, що чим частіше читати дитині вголос, тим більша ймовірність, що у неї виникне бажання читати в насолоду. Малюкам краще читати вголос з виразом, намагаючись пожвавлювати персонажів рухами та звуками.

За допомогою читання дитина формує свою особу. Зможе аналізувати проблему та вирішити її, навчитися думати, глибоко мислити. Читання ще добре тим, що книгу можна перечитувати і розмірковувати, яку користь можна отримати і застосувати у своєму житті, тим більше якщо книга ще й пізнавальна. 

Читайте також: Рукавички чи пальчатки: що краще для дитини? 

Удома організуйте книжковий куточок, оформіть його красиво і привабливо, щоб дитина могла сама вибрати і дістати книгу. Дітям, які вже вміють читати, можна запропонувати читати по черзі, по ролях – такий спільний час проведення тільки зміцнить ваші стосунки. Можна знайти фільми з прочитаних книг. У будь-якому випадку постарайтеся, щоб читання для всієї родини стало приємним заняттям.