Кавун: користь і шкода для здоров'я

арбуз

Щорічно ринок і магазини заповнюються дуже смачною ягодою - кавуном. Ця соковита і солодка баштанна культура не тільки може порадувати своїм смаком, але і вплинути на наш організм. Про користь і шкоду кавуна для організму людини піде мова нижче.

Кавун нічим не відрізняється від інших продуктів, його також слід правильно вибирати, зберігати і, звичайно ж, вживати. Всім відомо, що він насичений цілим асортиментом всіляких вітамінів і інших корисних речовин. 

Читайте також: Кавун корисний, але не для всіх. Кому не можна їсти кавуни? 

Користь

Кавун - дуже низькокалорійна ягода, крім відмінного втамування спраги він прекрасно насичує і може замінити прийом їжі, тому його використовують для нормалізації ваги. Через високий вміст вологи його можна застосовувати як сечогінний і жовчогінний засіб, також його сік очищає печінку і нирки від токсинів і шлаків. Кавун буде корисним і діабетикам, але звичайно ж в помірних дозах.

Він також сприяє зміцненню імунітету і стабілізації зору. Попереджає процеси старіння і допомагає організму протистояти розвитку захворювань в області онкології. Корисні кислоти в його складі благотворно впливають на здоров'я шкіри, стан волосся і функцію травлення. У косметології використовується кавунове масло з приємним запахом, яке добре всмоктується в шкіру, а за складом не поступається мигдальному маслу. Кавунове масло отримують з кісточок ягоди, в складі яких містяться жирні кислоти. 

Читайте також: Масло обліпихи в косметології, маски для обличчя 

Протипоказання 

Не рекомендується вживання кавуна людям, що страждають на хворобу сечостатевої системи і мають камені в нирках. Вагітним жінкам, безумовно, буде корисно їсти кавун, але обов'язково в помірній кількості. Дітям до двох років краще його не давати, тому як він може спровокувати харчову алергію. Після двох років вводити в раціон кавун можна, але, в невеликих кількостях. Небезпечно купувати розрізані плоди, тому що в них дуже швидко утворюються шкідливі мікроорганізми. 

Як правильно вживати 

В першу чергу кавун слід ретельно вимити, ні в якому разі його не можна їсти з хлібом, так як результатом буде стрибок цукру в крові і посилення апетиту. Поїдання кавуна відразу після прийому їжі викликає здуття, біль і розлад кишечника.

З кавуна можна готувати смузі, напої, лимонад, додавати в салати та інші холодні закуски, заморожувати в формах для льоду, консервувати. Ідеальний час для вживання кавунів - серпень-вересень, коли вони дозріли природним чином.

Приємного апетиту і будьте здорові!