Альтернатива оперативному лікуванню аденоми простати

Ольга Станішевська | Всі новини автора

В цей час розроблено безліч методик лікування аденоми простати, деякі з них зазнали трансформації, а інші, як і раніше, є головними. Але слід розуміти, що операція не завжди є виходом для хворого.

Вибір ефективного способу залежить від різних факторів: розміру простати, клінічної симптоматики, загального стану та віку хворого. І тому наприкінці минулого століття особливий комітет із лікування гіперплазії простати запровадив «опитувальник» симптомів. І вже на основі цих даних фахівці можуть спланувати оптимальний підхід до лікування.

Способи лікування

На ранніх етапах або протипоказання до операції використовується лікування аденоми простати без операції, або медикаментозне лікування. Варто розповісти про три групи препаратів, які використовуються у курсі терапії.

Перша група

Першу групу представляють α-адреноблокатори, вони послаблюють вплив гормонів на гладком'язові волокна сечового міхура та простати, тому процес сечовипускання стає полегшеним. Але варто відзначити негативний факт - вони викликають ретроградну еякуляцію, яка полягає у зворотному закиданні сперми в момент сім'явипорскування. При цьому сперма виходить по насіннєвому канатику не до статевого члена, а в сечовий міхур.

Друга група

Друга група представлена ​​інгібіторами 5-α-редуктази. Інгібітор, тобто блокатор ферменту, який відповідає за переведення тестостерону на його активну форму – дигідротестостерону. Доведено, що підвищення останнього є вагомим фактором у формуванні аденоми простати. Препарат вирівнює та стримує гормональний фон, який сприяє зменшенню розмірів простати (близько 40 % на рік). Але ці препарати також викликають зворотну еякуляцію, імпотенцію та зниження лібідо.

Третя група

А третья группа – это растительные препараты, которые пользуются наибольшей популярностью за счет

А третя група – рослинні препарати, які користуються найбільшою популярністю шляхом комплексної дії. Деякі природні засоби надають ефект подібний до блокування ферментів, інші пригнічують розвиток вузликів гіперплазії, знижуючи активність фактору росту. Але ці препарати не є такими потужними, як їх синтетичні аналоги. Але вони сприяють підйому сексуальної активності та є безпечнішими.

Також є інші неоперативні методики лікування аденоми передміхурової залози. Часто використовуються уретральні стенти, які є каркасом для розширення сечівника, що своєю чергою покращує сечовипускання. Стент вводиться в місце, яке піддається затисканню передміхурової залози. Даний спосіб використовується при необхідності зниження ознак аденоми або при тяжкому стані хворого, яке не передбачає операційних методів. Потрібно обумовити те, що знаходження стентів викликає додаткові неприємні відчуття при сечовипусканні, і при використанні стентів із пластику потрібна їхня регулярна заміна, не рідше ніж раз на півтора місяця.

Для розширення судженої ділянки використовують балонну дилатацію. Даний метод за допомогою спеціальної техніки передбачає введення катетера в уретру, який на кінчику несе балон, що роздмухує просвіт простатичної частини уретри. Ця процедура застосовується при тих самих показаннях, що і стентування.

Всі ці способи хороші своєю малоінвазивністю, але вони або тимчасово полегшують перебіг хвороби або просто усувають симптоми. Але в будь-якому випадку потрібно розуміти, що питання вибору лікування перебувають у компетенції фахівця.

теги: