Горобина: користь та шкода для людського організму

Татьяна Землянко | Всі новини автора
рябина

Невибагливе дерево горобина протягом багатьох століть широко використовується в кулінарії та, особливо, в народній медицині. Також рослину застосовують у декоративних цілях. Ця дика ягода має специфічний гіркий присмак, тому в сирому вигляді її не вживають. У деяких випадках рослина може навіть нашкодити людині.

Корисні властивості горобини

  • Має сприятливий вплив на шлунково-кишковий тракт, відмінний жовчогінний засіб. Людям, які страждають на хронічні закрепи, горобину можна приймати як легке проносне, вона також пригнічує газоутворення.
  • Зміцнює судини, знижує рівень шкідливого холестерину в крові, чинить протизапальні, антибактеріальні та кровоспинні впливи.
  • Активує імунітет, стабілізує обмін речовин.
  • Чай, виготовлений із сухих або свіжих ягід, прискорює лікування простудних захворювань.
  • Вміст каротину у ягодах дозволяє підтримувати нормальне функціонування очей.
  • Фосфор і кальцій у складі горобини робить її чудовим засобом для профілактики артриту та ревматизму.

Можлива шкода горобини

Насамперед необхідно завжди пам'ятати, що користь та шкода у застосуванні горобини залежить від того, як і в якій кількості її приймати.

Читайте також: Настоянка волоського горіха: корисні властивості

Не слід її вживати людям, які страждають на виразку шлунка, гастритом з підвищеною кислотністю, поганим згортанням крові, гіпотонікам, пацієнтам з ішемічною хворобою серця, а також людям, які перенесли інфаркт або інсульт.

Сюди входить індивідуальна непереносимість, період вагітності та лактації, також горобина протипоказана дітям до трьох років. Надмірне вживання звичайної горобини цілком може спровокувати високий артеріальний тиск.

Рецепт настою 

Головне завдання настою – уникнути втрати корисних властивостей, тому її не потрібно кип'ятити.

Нам знадобиться невелика емальована каструля, в яку потрібно покласти 1 столову ложку сушених ягід, залити 0,5 л води, закрити кришкою та потримати на водяній бані 20 хвилин. Потім настоювати ще одну годину, процідити та пити по півсклянки чотири рази на день.

Читайте також: Корисні властивості шипшини: чай із плодів та листя рослини

Корисні поради:

  • Заготовляти плоди слід лише після повного їх дозрівання.
  • Горобина здатна боротися і з бородавками. Для цього потрібно розрізану ягоду прикладати зрізом на бородавку, закріплюючи лейкопластирем на ніч. Ще один спосіб: зробити ягідну кашицю, розпарити ноги та прикладати кашицю на ніч, до повного зникнення.
  • Заморожений горобиновий сік є відмінним тонізуючим засобом: легкий масаж кубиком вранці омолодить шкіру і підніме тонус.