Як харчуватися на роботі

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Щоб нормально функціонувати та давати сили для роботи, наш організм потребує особливого харчування.

Каша на сніданок

Дослідження показують, що хороший сніданок підвищує працездатність приблизно на 30%, тому, якщо у тебе буде важкий день в офісі, не забудь вранці забезпечити організм запасом енергії. Найкраще її джерело – каша. Злаки містять вітаміни групи B (покращують роботу мозку та допомагають протистояти стресам). До того ж у злаках є необхідні для мозку складні вуглеводи. Саме з вуглеводів наш мозок отримує глюкозу, яка стимулює його діяльність, допомагає знайти нестандартне розв'язання проблеми та зосередитись на чомусь важливому.

Найшвидший спосіб забезпечити мозок глюкозою - з'їсти щось солодке: шоколадку, торт або просто шматок цукру. Всі ці продукти містять прості вуглеводи, які миттєво розщеплюються, підвищують рівень цукру в крові та насичують мозок глюкозою. Однак у цьому випадку рівень цукру падає так само швидко, як і підвищується, і за хвилинним просвітленням навалюються апатія і розсіяність.

Зі складними вуглеводами, які можна отримати з каш, хліба, картоплі, справа інакша. Вони розщеплюються повільно, рівень цукру в крові підвищується без різких стрибків, і мозок отримує постійне підживлення.

А ось класичний англійський сніданок, який включає яєчню з беконом, краще готувати рідше. Надлишок жиру негативно позначається на працездатності та роботі мозку.

М'ясо на обід

Білки потрібні мозку не менше вуглеводів. Саме завдяки білкам в організмі виробляються гормони допамін та адреналін, які відповідають за швидкість реакцій та стимулюють розумові процеси. Так що якщо тобі потрібно швидко приймати рішення та бажано, щоб ці рішення були правильними, без м'яса чи риби не обійтися. Тільки постарайся не переїдати. Якщо ти об'ївся, кров прямує до травних органів і мозок залишається на голодному пайку.

Втім, хоч би що говорили відпертим трудоголікам про здорову їжу, протягом робочого дня вони, як правило, все одно перекушують.

Піца. Вибирай піцу на тонкому тесті, краще вегетаріанську з невеликою кількістю кетчупу та спецій.

Картопля з наповнювачем. Вибирай нежирні наповнювачі, такі як бринза або оселедець у маслі. Відмовся від майонезу та сирного соусу.

Гамбургери. Замовляй дитячі порції та дієтичну колу. Відмовся від салатної заправки.

Хот дог. Попроси продавця не поливати сосиску кетчупом, майонезом та гірчицею – гострі соуси ні до чого вашого змученого сухом'яткою шлунку.

Пиріжки та чебуреки. Вибирай печені пиріжки. Смажені пиріжки, чебуреки та біляші містять надто багато жиру.

Броколі на вечерю

Справжній трудоголік має бути витривалим. Стреси, конфлікти з начальством і підлеглими, біганина нескінченними коридорами та сходами – все це не повинно ставати причиною серцевого нападу. А якщо так, варто подбати про захист полум'яного двигуна. Броколі – саме той овоч, який може допомогти. У цьому сорті капусти містяться речовини, які захищають серце від кисневого голодування.

Ну а якщо твій робочий графік настільки щільний, що часу на обід катастрофічно не вистачає і тобі доводиться їсти на бігу, харчуватись всухом'ятку, броколі тим більше має зайняти своє місце у твоєму меню. Цей різновид капусти здатний боротися з бактерією хелікобактер пілорі.



 Останню вважають однією з найімовірніших причин виникнення виразки шлунка. Усього 70 г броколі на день знижує ризик цього захворювання. Річ у тому, що броколі містять своєрідний натуральний антибіотик, який діє на хелікобактер і рятує нас від шлункових проблем.

Трохи про спиртне

Любителі вина мають вищий інтелект, ніж шанувальники пива, – такого висновку дійшли данські вчені. Любителі вина мали вищий соціально-економічний статус, хорошу освіту, їхній середній коефіцієнт інтелекту дорівнював 113,2 пункту. У любителів пива IQ був нижчим – у середньому 95,2 пункту.