Реставрація зубів: методи та переваги

Ольга Станішевська | Всі новини автора

При пошкодженні зуба варто застосувати лікування, яке дозволить уникнути видалення зуба. Для цього використовується реставрація коронки зуба. Сучасна стоматологія пропонує кілька методик реконструкції, серед яких: композитна, склопластикова або з використанням коронково-кореневої вкладки.

Коли ми говоримо про реставрацію зубів?

У ситуації, коли є значне пошкодження коронки зуба, є показання до реконструкції зуба. Він складається з усіх заходів, спрямованих на утримання зуба в лунці і водночас на підтримку правильного навантаження на зуби, пов’язаного з жуванням. Це також гарантує естетику посмішки та забезпечує щоденний комфорт пацієнта.

Художня реставрація передніх зубів допомагає добитися вигляду здорового зуба. 

Показання до реконструкції коронки зуба

  • Реконструкція зуба найчастіше необхідна при механічних пошкодженнях, при його сколах або зламах. 
  • Це також часто рекомендований метод зміцнення (підсилення) коронки зуба.
  • Також рекомендована після ендодонтичного лікування з приводу запущеного карієсу. 
  • Є процедурою, яка дозволяє покращити естетику посмішки – приховує нерівності, борозенки та зміни кольору.

Методи реставрації зубів


Тепер широко доступні кілька різних методів реставрації зубів. Їх вибір повинен відбуватися після співбесіди та оцінки стану зубного ряду. Особливу увагу слід приділяти, серед іншого, розміру втрати коронки зуба, стану кореня та кістки верхньої або нижньої щелепи. 

Також дуже важливий підхід пацієнта до запропонованої форми лікування, бажання співпрацювати з лікарем-стоматологом і рівень гігієни ротової порожнини. Важливим критерієм при виборі методу реконструкції зуба також є ціна процедури. 

Реконструкція зуба композитом

Композитна реставрація зуба є широко використовуваною технікою при неглибокому пошкодженні зуба. Вона дозволяє легко відновити попередню форму зуба - композит є матеріалом, що характеризується високою пластичністю.

Композитна реконструкція зуба – відносно дешеве рішення, не надто складне і не вимагає тривалого перебування в кріслі стоматолога. 

Реконструкція зуба на скловолокні

Скловолокно характеризується високою міцністю і естетичним зовнішнім виглядом. Його часто використовують для відновлення зуба після лікування кореневого каналу. Він також ідеально підходить для збільшення жорсткості після перелому зуба. Реконструкцію зубів на скловолокні часто рекомендують для препарування передніх зубів, оскільки воно надає зубам природний колір. Тому скловолокно можна використовувати для відновлення одного зуба. 

Це також екстрене рішення, оскільки не вимагає спеціального обточування сусідніх зубів, що скорочує час, необхідний для реконструкції зуба (можна зробити за одне відвідування). Склопластикова вставка вставляється в зубний канал. 

Реконструкція зуба на корені

Відновлення зуба на корені засноване на протезному відновленні втраченої коронки зуба зі збереженням здорового кореня. Існує кілька способів реконструкції зуба на корені, включаючи вініри, коронкову вкладку або протезну коронку. Остаточний вибір залежить від ступеня ураження зуба, анатомічних умов, загального стану тканин ротової порожнини, очікувань пацієнта та його фінансових можливостей.

Реконструкція зуба після лікування кореневого каналу

Найпоширенішим методом реконструкції зуба після лікування кореневого каналу є відновлення зуба матеріалом світлової полімеризації. Це дозволяє відновити форму зуба після його руйнування внаслідок запущеного каріозного процесу. Також часто використовується згадане скловолокно. Якщо руйнування тканин дуже велике, необхідно протезувати коронку одного зуба або виготовляти міст (для відновлення кількох зубів).

Реконструкція зуба з коронково-кореневою вкладкою

Реконструкція зуба по коронково-кореневій вкладці полягає у використанні паличкоподібної основи з хромкобальтового сплаву або оксиду цирконію та коронки зуба. Реставрація зуба за допомогою палички можлива тільки в тому випадку, якщо здоровий корінь щільно увійшов в лунку.

Переваги реконструкції коронки зуба

Головною перевагою проведення процедури реконструкції коронки є можливість зберегти зуб в лунці і уникнути видалення. Це дуже важливо не тільки для підтримки правильного стану прикусу, але й для остаточного вигляду зубного ряду. Також підвищується жорсткість і механічна міцність зубів.