Ресвератрол: корисні властивості на вплив на організм

Ольга Станішевська | Всі новини автора
здоровье глаз

Вчених завжди цікавило питання про те, як збільшити тривалість життя та запобігти розвитку захворювань. Їм вдалося виділити речовину – ресвератрол, що має дійсно унікальні властивості. Для чого потрібен ресвератрол, його вплив на організм та переваги – давайте розбиратися.

Ресвератрол належить до групи рослинних сполук – поліфенолів. Природний фітоалексин, що синтезується деякими рослинами в якості захисної реакції проти згубних факторів навколишнього середовища:

  • надлишку ультрафіолету;

  • засухи;

  • перемерзання;

  • паразитів, бактерій та грибів.

Найважливіша особливість даної речовини – потужні антиоксидантні властивості.

Користь ресвератрола для людини:

  1. Проведені дослідження з приводу антипухлинних властивостей поліфенолу показали, що ресвератрол, можливо, попереджує мутацію клітин шляхом активації проканцерогенів (інактиватори канцерогенів);

  2. Завдяки антиоксидантним властивостям добавка ресвератрол позитивно впливає на серцево-судинну систему, а протизапальна властивість може допомогти від прогресування атеросклерозу.

  3. Ресвератрол продовжує молодість: існують дослідження, що, як потужний антиоксидант, може сприяти активації певних генів, які не дають розвиватись захворюванням, притаманним похилому віку. Відповідає за нейтралізацію та виведення вільних радикалів, що накопичуються у процесі життєдіяльності та прискорюють старіння органів і систем;

  4. Сприяє схудненню: схуднути за допомогою одного лише ресвератролу, не змінюючи спосіб життя та раціон – не вийде. Якщо займатись спортом та зменшити споживання простих вуглеводів, вживання ресвератролу може прискорити процес схуднення завдяки нормалізації ліпідного обміну.

Користь речовини для організму складно переоцінити. Та особливо поліфенол цінується в офтальмології:

  • Під впливом ультрафіолету у сітківці ока утворюються вільні радикали. Це сприяє розвитку оксидативного стресу. Завдяки антиоксидантним властивостям ресвератрол сприяє захисту сітківки від пошкоджень;

  • Як антиоксидант, природний фітоалексин може допомогти знизити ризик розвитку вікових захворювань очей, таких як вікова макулярна дегенерація.

  • та прогресування вже наявного захворювання очей;

  • Вчені підтвердили, що поліфенол бере участь у блокуванні аномального розростання судин очного яблука (ангіогенез). Таким чином, знижуючи ризик розвитку та прогресування захворювань очей.

Найбільші джерела ресвератролу

  • Шкірка і кісточки темних сортів винограду, з яких виготовляють червоне сухе вино. На рівень концентрації речовини у вині також впливають технологічні процеси виготовлення та зберігання;

  • Ягоди яскравого забарвлення: суниця, ожина, малина, шовковиця, лохина, чорниця – містять ще й інші антиоксиданти, наприклад, вітамін С;

  • Горіхи – грецькі, арахіс, мигдаль - містять корисні жири;

  • Какао та чорний шоколад – містять корисні мікроелементи та вітаміни групи В.

Включіть у свій раціон перераховані вище продукти, проте не взловживайте червоним сухим вином. Крім цього, в деяких випадках можна розглянути прийом спеціальних харчових добавок. Але перед прийомом варто проконсультуватись з лікарем та уважно ознайомитись з інструкцією, особливо з показаннями, побічними ефектами та протипоказанням.

Вперше на ресвератрол вчені звернули увагу при вивченні довголіття та низької смертності від серцево-судинних недугів жителів Франції. Раціон французів складається з великої кількості жирів: багет з вершковим маслом, жирна гусяча печінка, круасани. Проте, вони стрункі, мають низький рівень “шкідливого” холестерину, рідко страждають на діабет, онкологію та серцево-судинні захворювання. Такий феномен назвали – французьким парадоксом. У чому ж секрет? Вивчаючи спосіб життя, харчові звички та екологічні фактори французів, вчені прийшли до однієї спільної риси – любові французів до червоного вина, як потужного джерела поліфенолів.

Висновки

Незбалансоване харчування, шкідливі звички, стрес, погана екологія - сприяють прискоренню розвитку патологічних процесів в організмі.

Ресвератрол вважається одним із найсильніших антиоксидантів. Необхідно коригувати свій раціон, включати продукти, багаті ресвератролом для підтримки здоров’я очей та інших систем організму.

Для достатнього надходження ресвератролу в організм, можливо, потрібно розглянути додаткове приймання дієтичних біодобавок, які мають у складі необхідні для здоров’я очей складові, в тому числі ресвератрол.

Не займайтесь самолікуванням, регулярно відвідуйте лікаря для призначення необхідних вам компонентів.

Джерело: https://nutrof.com.ua/ua/stati/resveratrol-i-soxranenie-zdorovya-zreniya/