Основні принципи жіночої інтимної гігієни

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Інтимні зони жінок потребують особливого догляду, оскільки вони часто схильні до ризику порушення бактеріальної флори. Регулярна та правильна інтимна гігієна з раннього віку знижує ризик виникнення неприємних подразнень та запалень. Тож пінка для інтимної гігієни без сульфатів надзвичайно важлива при догляді. Як її правильно використовувати? 

Чому варто уникати сульфат в складі?

Є вкорінене твердження, що чим більше пінка піниться, тим вона ефективніше? Сульфати відповідають за рясну піну, яка створює враження, що після використання такої піни піхва буде ідеально чистою. Хоча сульфати надійно позбавляють від усіх забруднень і шкірного сала, вони також завдають великої шкоди. Відсутність шкірного сала перешкоджає природному зволоженню шкіри, і вона буде суха, а сульфати є одними з найбільш дратівливих інгредієнтів.

Сульфати, попри чудову піну, просто не компенсують негативного впливу на шкіру. Крім того, вже існують і широко використовуються чисто природні піноутворювачі, одним з яких є, наприклад, медичне мило. 

Принципи жіночої інтимної гігієни. Як доглядати за інтимними місцями?

Регулярний і правильний догляд за інтимними зонами забезпечує комфорт і захист бактеріальної флори піхви від розвитку інфекцій, при цьому як недостатня, так і надмірна гігієна статевих органів шкодить здоров'ю.

Тож як правильно дбати про інтимну гігієну? Достатньо дотримуватися кількох простих правил:

  • не мийте інтимну зону частіше двох разів на день, бажано вранці та ввечері (за винятком спекотної погоди та менструації)
  • температура води не повинна перевищувати 36°C
  • тривалі ванни з гарячою водою небажані, найкраще користуватися душем або біде, де є можливість підмиватися проточним струменем води,
  • бажано утриматися від використання скребків та мочалок, які можуть бути носіями патогенних мікробів, 
  • найбезпечніше мити інтимні місця руками, у напрямку від піхви до ануса,
  • після миття інтимну зону слід ретельно просушити, бажано бавовняним рушником, призначеним виключно для цієї мети, 
  • під час менструації не забувайте регулярно змінювати гігієнічні засоби.

Велике значення для інтимної гігієни має тип нижньої білизни, яку слід змінювати щодня. Трусики повинні бути зручними, вільними та виготовленими з натуральних матеріалів — бажано з бавовни — які вільно пропускають повітря. 

Також важливо проводити депіляцію зони бікіні та промивати піхву — надмірна епіляція може викликати подразнення інтимної зони, в той час, як зрошення сприяють стерилізації бактеріальної флори піхви, позбавляючи її природного захисту. Вирішуючи використовувати пінки для інтимної гігієни, звертайте увагу на їх склад. Найкраще обирати натуральні, гіпоалергенні засоби з хорошим складом і відсутністю сульфатів.

Якщо ви схильні до частих інтимних інфекцій, варто приймати гінекологічні пробіотики, а також приділяти особливу увагу правильній гігієні.

теги: