29.12.2020, 10:51

Перчатки: як зробити правильний вибір

Ольга Ранська | Всі новини автора

Такий аксесуар, як перчатки, навряд чи коли-небудь буде не модним: адже їх культ почався ще з часів пізнього Середньовіччя. І до сих пір перчатки – незамінний предмет в гардеробі як жінок, так і чоловіків. І якщо, на перший погляд здається, що купити перчатки легко, насправді потрібно дещо про них знати, щоб не шкодувати про витрачені гроші.

Спочатку ви повинні визначитися з кольором. При цьому потрібно звертати увагу на колір вашого взуття та сумки, а також не забувати про те, що деталі туалету повинні добре поєднуватися між собою.

Перчатки бувають різні: ті, що призначені для холодної пори року, мають довжину вище зап'ястя та підкладку. А ті, що призначені для більш теплого сезону, частіше мають довжину дощенту долоні та полегшену підкладку (або не мають її взагалі). Але, між іншим, підкладка в перчатках повинна бути обов'язково: вона допомагає їм тримати форму. Адже сама по собі шкіра дуже пластична.

Одразу варто обмовитися, що надійним захистом від холоду можуть бути тільки перчатки з натуральної шкіри, і якісна пара шкіряних перчаток прослужить вам не один сезон. Більшість перчаток зі штучної шкіри при низьких температурах можуть ставати жорсткими, на них можуть з'являтися тріщини, а потім вони рвуться.

При виготовленні шкіряних перчаток найчастіше використовують овечу, свинячу та телячу шкіру. Найдорожчі перчатки – з лайки (тонкої шкіри особливого дублення).

Як вибирати перчатки

Прежде чем сделать выбор, примерьте несколько пар перчаток. Они не должны морщиться, стеснять движения или болтаться на руке. Не надейтесь на то, что узкие перчатки со временем растянутся. Перчатки сразу должны быть вам впору.

Тепер перевіряємо, чи шкіряні вони. Подивіться на всі відкриті зрізи: перчатка зазвичай складається, як мінімум, з 16 деталей, деякі з яких можуть бути виготовлені зі штучної шкіри. Натуральна ж шкіра з внутрішньої сторони покрита ворсинками.

При виборі замшевих перчаток потрібно звертати увагу на ворс: у хорошій замші він оксамитовий і майже непомітний, а у поганій має кілька «махрову» текстуру і тому може скочуватися. Крім того, на матеріалі не повинно бути «залисин».

Тепер огляньте шви: рівні, без пропусків рядки (як зовні, так і всередині) – ознака якісного виробу. Якщо на підкладці строчка відсутня, це означає, що вона просто приклеєна і дуже скоро почне відходити. Зазвичай підкладку роблять з трикотажу, байки або вовни. Краще, якщо вона з натурального матеріалу, але з невеликим додаванням синтетики. Тоді підкладка буде пропускати повітря, вбирати вологу, але при цьому не потягнеться і не буде збиратися складками.

Особливу увагу приділіть шву між великим і вказівним пальцями, тому що тут в процесі шкарпетки найчастіше утворюються дефекти. Тому шов в цьому місці не повинен мати дрібних тріщин або заломів.

Обов'язково перевірте якість забарвлення перчаток. Для цього потрібно протерти поверхню перчатки вологим куточком хусточки або шматочком білого паперу. І якщо на білому фоні залишилися сліди фарби, то такі перчатки краще не купувати. Адже потрапивши під дощ, ви отримаєте «почорнілі» руки.

Якщо перчатки з хутром, злегка посмикайте його, і якщо він вилазить, то теж краще утриматися від покупки таких перчаток.

Варто звернути увагу і на в'язані перчатки. Вони хоч і не такі елегантні, як шкіряні, але, тим не менш, чудово зігрівають руки, та й до того ж значно дешевше. А якщо ви любите носити в'язані шарфи і шапки, то у вас може вийти прекрасний комплект. При виборі в'язаних рукавичок варто звертати увагу на склад ниток: чим більше в них синтетики, тим гірше вони гріють, але менше розтягуються. Тому добре, якщо перчатки зв'язані з натуральних ниток з невеликим додаванням синтетики.

Як доглядати за перчатками

І кілька порад по догляду за рукавичками:

  • замшеві перчатки перуть в теплій воді з милом, надівши їх на руки, а сушать - не викручуючи, а тільки віджавши в рушник і акуратно розправивши;
  • лайкові перчатки чистять бензином. Якщо перчатки світлі, то їх треба опустити в нього на кілька хвилин, потерти, віджати, ще раз промити в чистому бензині, потім вичавити, надати їм первісну форму і витерти насухо чистою полотняною ганчіркою, густо посипавши тальком. Темні перчатки треба чистити в одній порції бензину дуже швидко, щоб шкіра не знебарвилася. І тальком посипати не потрібно;
  • синтетичні перчатки теж зручно прати надітими на руки і просушувати м'яким рушником не знімаючи;
  • щоб перчатки від прання не сіли, краще сушити їх на спеціальних расправилках, які можна зробити самостійно. Покладіть долоню на аркуш паперу, обведіть контур олівцем, а потім за цим шаблоном вирізуйте расправилку або з тонкої фанери (2-3 мл), або з плексигласу, або з пластмаси. Зауважимо, що така расправилка для трикотажних вовняних перчаток повинна бути трохи більше контуру руки, тому що вони сідають сильніше;
  • щоб вовняні перчатки зробити непромокальними, занурте їх на 2-3 години в 1%-ний розчин рідини Бурова (зазвичай вона продається 8%, у флаконах по 30, 50 і 100 мл), а потім просушіть не споліскуючи;
  • щоб розтягнути тісні шкіряні перчатки, загорніть їх на кілька годин в сиру віджату ганчірку, потім надіньте на руки і дайте просохнути;
  • якщо ваші перчатки линяють і бруднять руки, то насипте в них трохи тальку і втирайте його в перчатку, а надлишок струсіть;

Пам'ятайте: найтепліші перчатки – із замші, а найхолодніші – з овечої шкіри.

теги: